Wpis z mikrobloga

@nofink: Warzony jest przez browar należący do międzynarodowego koncernu. To twoja osobista ocena, ja się nie zgadzam. Nie porównuję do stylu jakim jest porter, tylko do ogółu piw koncernowych.
  • Odpowiedz
@Budyno: ważone jest przez piwowara domowego na sprzęcie brackiego. Grupa żywiec nic nie ingerowala w produkcje ( nic sie nie zmieniło od tych 4 lat kiedy ważone są zwycięskie piwa)

Apropo żywca portera, on tez ma malo wspólnego z koncertowym piwem, jest ciągle ważone w małym browarze (nie w Żywcu) i jest to jeden z najlepszych Porterów na świecie.
  • Odpowiedz
@nofink: #!$%@?ąc od tego czy piwo jest dobre czy nie, bo to indywidualna sprawa każdego, to z tym warzeniem w Brackim browarze nie jest tak super różowo. Piwowar zwycięzca musi się jednak liczyć z tym, że to piwowarzy i technolodzy z browaru zajmują się procesem - zwycięzca bardziej dogląda. No i przeniesienie receptury na grunt browaru to też niełatwa sprawa. Nie bez powodu zauważono, czujnie, że na Grand
  • Odpowiedz
@nofink: Piwa warzone w Browarze Zamkowym na pewno stoją kilka klas wyżej niż pozostałe koncernówki GŻ, ale nadal są piwami z koncernu, a nie browaru rzemieślniczego. Żywiec Porter jest warzony w otwartych kadziach od lat, według stałej receptury i nie jest skierowany do szerokiego odbiorcy. Grand Champion Brackie również, chociaż uważam, że spokojnie można zyskać na treściwości stosując płytszą fermentację (np. Imperial IPA z Pinty ma ponad 19,1 stopnia plato
  • Odpowiedz
@nofink: A IIPA tegoroczne to ogólnie zbiera różne recenzje, do tego różnić potrafią się odczucia jednego degustatora zależnie czy to butelka czy z kija. Dlatego ostatecznie najlepiej spróbować samemu i tak jak Ty mieć swoje zdanie w temacie ;) @Budyno: Imperatora Bałtyckiego z 24,7 Blg odfermentowali do 9% alko - piękna sprawa w pewnym sensie ;)
  • Odpowiedz