Aktywne Wpisy
mirkiswirki +85
Aktualnie mam 32 lata i przez chwilę zastanowiłem się nad tym co będzie zawodem przyszłości.
Ale żeby coś przewidzieć trzeba zrozumieć dotychczasowe trendy i tak sobie myślę kto wygrał życie, a kto przegrał.
Lata 1990-95
Czasy dzikiej prywatyzacji, otwarcia granic, zmian politycznych
+ kto znał angielski lub miał studia wygrał życie (rynek pracodawcy ale wykształconych niewiele)
+ kto otworzył firmę import export (brak towarów zachodnich i w ogóle każdych)
+ kto zakupił
Ale żeby coś przewidzieć trzeba zrozumieć dotychczasowe trendy i tak sobie myślę kto wygrał życie, a kto przegrał.
Lata 1990-95
Czasy dzikiej prywatyzacji, otwarcia granic, zmian politycznych
+ kto znał angielski lub miał studia wygrał życie (rynek pracodawcy ale wykształconych niewiele)
+ kto otworzył firmę import export (brak towarów zachodnich i w ogóle każdych)
+ kto zakupił
ChwilowaPomaranczka +196
Drogie dzieci, nie bajtujcie na wykopie bo was zmiecie z planszy xD Dzwoniono właśnie do mnie z Komendy rejonowej Warszawa Ochota celem stawienia się na komendzie i złożenia wyjaśnień w sprawie mojego małego bajta xD mam być o 16. Wgl jakim cudem ustalono moją tozżsamosc w ciągu 2h? @a__s wy te dane użytkowników rozdajecie na priv czy co? Dajcie plusa a zawolam co mi powiedzą i co ja powiem im. #wykop #
Dokładnie tak samo, jak przy ostatnim porównaniu obliczenia dotyczą działalności gospodarczej prowadzonej w niezmienionej formie opodatkowania w roku 2020, 2021 i 2022. Założono jedną osobę w gospodarstwie domowym, 20% wkładu własnego i brak jakichkolwiek zobowiązań. Założono brak kosztów prowadzenia działalności poza składką na ubezpieczenie społeczne. Okres kredytowania to 25 lat. Obecnie przy okresie kredytowania wynoszącym 30 lat zdolność nie jest większa, wynika to z rekomendacji KNF.
Na skutek wyższych stóp procentowych oraz zmian wprowadzonych przez KNF, takich jak zwiększenie bufora zmiany stopy procentowej oraz zwiększenie zakładanych kosztów utrzymania gospodarstwa domowego zdolność kredytowa jest obecnie znacznie niższa niż przy poprzednim porównaniu. Różnice w pewnych przypadkach sięgają nawet kilkudziesięciu procent.
Perspektywy przy ryczałcie nadal nie są najlepsze. Banki nie zmieniły znacząco swojego podejścia. Nadal stosowane jest zachowawcze podejście z uwagi na brak pełnej informacji o kosztach. Osoby prowadzące działalność gospodarczą krócej niż 24 miesiące i rozliczające się ryczałtem mają bardzo ograniczony wybór banków.
Pewnym wyróżnikiem jest ING, które zaczęło akceptować zmianę formy opodatkowania i przywróciło akceptację ryczałtu także bez zmiany formy opodatkowania (do maja taki dochód nie był akceptowany, istniała jednak szansa na podejście indywidualne). Millennium zwiększyło kwotę dochodów przyjmowanych do obliczania zdolności kredytowej przy podatku liniowym i zasadach ogólnych. Millennium również skróciło wymagany okres prowadzenia działalności z 24 miesięcy do 12 miesięcy. Niekorzystną zmianą jest częściowe wycofanie się banku BNP z rynku kredytów hipotecznych. Kredyty hipoteczne dostępne są w tym banku jedynie dla osób posiadających produkt banku od co najmniej 3 miesięcy. Alior w kwietniu zlikwidował listę wykluczonych branż przy działalności gospodarczej – były to ograniczenia wprowadzone w roku 2020 przy początkach covid. Kredyty z czasowo stałym oprocentowaniem w przypadku wypłaty kredytu w transzach (zakup od dewelopera, budowa domu itp.) dostępne są dzisiaj w zdecydowanej większości banków. Wcześniej nie było to standardem.
@ThatPart: @maryjuszpitagoras: Niższa zdolność kredytowa w przypadku ryczałtu wynika z zachowawczego podejścia banków. Ryczałt charakteryzuje
@marcpol: ok czyli jak moje koszty to 50% przychodu to po prostu przy liniowym powinienem brać pod uwagę dochód, tak?
@marcpol:
@affairz: Dokładnie tak. Zakładając, że jesteś na podatku liniowym i masz 50 000 zł przychodu i 25 000 zł kosztów poprawny wynik będzie przy pozycji "przychód 25 000 zł" w tabelce.
@cokolwiek69: Podatek od towarów i usług (VAT) nie ma wpływu na zdolność kredytową. Podmiot zarejestrowany jako czynny podatnik VAT ma możliwość odliczenia naliczonego podatku od podatku należnego, jednak nie oznacza to ewidencjonowania wszystkich kosztów. Przykładem mogą