Wpis z mikrobloga

Biorę 1 mg alpry tygodniowo od paru miesięcy. 0,5 mg 2 x w tygodniu lub 1 mg raz w tygodniu to zależy. Planuje tak robić przez następne lata bo pomaga mi to przy napadach lęku w podbramkowych sytuacjach. Wiele słyszy się o szkodliwości benzo, a więc moje pytanie to czy po dłuższym czasie przyjmowania takiej dawki zacznę doświadczać szeregu skutków negatywnych takich jak uzależnienie, dziury w pamięci itd? Co ciekawe nie czuje żadnego zjazdu po alprze ani żadnego odbicia kiedy po oxazepamie na drugi dzień czułem się tragicznie poirytowany i senny. W dłuższej perspektywie według was uboki wyprą otrzymywane korzyści? (zakładając, że nie będę zwiększać dawki)

#benzodiazepiny #xanax #alprazolam #benzowraki #psychiatria

W dłuższej perspektywie

• Odczujesz szereg skutków negatywnych 43.5% (20)
  • Nie odczujesz niczego 56.5% (26)

Oddanych głosów: 46

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@chlopak_z_blokow: po pierwsze zły portal, napisz to na jakimś lekarskim, mało kto tu ma wiedzę medyczną z dziedziny psychiatrii, mając za matkę psychiatrę mogę Ci powiedzieć że odczujesz skutki negatywne na 100%, każde ciało jest inne i ma bardzo indywidualne reakcje na każdą, nawet na pierwszy rzut oka mało inwazyjną substancję, ale przy benzo schemat będzie się zawsze powtarzał. To jest już stary lek, w prognozach medycznych mówi się że
  • Odpowiedz
@svvvvr133: Dziękuję za obszerną odpowiedź. Wczoraj przeczytałem, ale nie miałem siły odpowiedzieć. Nie chodzę na psychoterapię. Z leków biorę metylofenidat na narkolepsje, a z suplementów obecnie nic oprócz witaminy D3. Kiedyś próbowałem omega 3, ashwaghande i inne adaptogeny, l-teanine. Czułem się lepiej, ale nie pod kątem napadów lęku bo te tak czy siak występowały. Nie wiem czym medycyna miałaby zastąpić benzo. Próbowałem brać pregabaline i SSRi nic to niedawało, a
  • Odpowiedz
@chlopak_z_blokow: Rozumiem i bardzo Ci współczuje, nie wiedziałem że sytuacja jest u Ciebie aż tak krytyczna. Szczerze, myślę że bez psychoterapii niestety Ci się nie polepszy, najwyżej będzie stabilnie dzięki lekom, chociaż pamiętaj też że benzo przy dłuższym spożywaniu może pogarszać stany lękowe. Jak byłbyś w stanie odłożyć sobie miesięcznie około 4 stówy na terapię prywatną, to poznawczo-behawioralna naprawdę działa cuda przy stanach lękowych, bo docierasz do sedna, głębi i
  • Odpowiedz