Aktywne Wpisy
Odwiertnik +170
Hirosy trójeczka jedzonko wódeczka, czego chcieć więcej
FedoraTyrone +21
W realnej pracy chyba tylko junior i początkujący mid podnieca się "clean code" i podobnymi rzeczami. Doświadczony programista wie, że tak naprawdę najważniejsza jest wiedza domenowa. Im bardziej ktoś to rozumie tym bliżej mu do seniora i bycia kimś więcej niż tylko klepaczem.
#programowanie #programista15k #pracbaza
#programowanie #programista15k #pracbaza
Będę starał się opisywać różne aspekty górnictwa węglowego.
Pracowałem ~2 lata jako ślusarz pod ziemią na kopalni (głównie w ścianie czyli tam gdzie wydobywa się węgiel),, ~2,5 roku na powierzchni jako coś jak by dyspozytor (uruchamiałem zakład przeróbczy i nadzorowałem parametry, włączałem zdalnie przenośniki taśmowe, zawiadamiałem o awariach etc.), teraz po skończonym Budownictwie Podziemnym i Ochronie Powierzchni pracuję na oddziele robót przygotowawczych tzw. GRP - czyli drążenie wyrobisk (tuneli).
Treści będą w miarę krótkie i treściwe, a prosiłbym żeby ewentualne pytania zadawać w komentarzach, na pewno odpowiem.
Nie wiem, znaczy wiem ale chciałbym się zorientować, co Was interesuje związanego z górnictwem węgla kamiennego?
Cykl zaczniemy od pytań, a ja później jakoś to rozwinę, a teraz tagi #gornictwo #slask #wegiel #kopalnia #ama
Komentarz usunięty przez moderatora
@przodowyryl
Komentarz usunięty przez autora
Czy miałeś tak, że pomimo braku doświadczenia, ale mając wiedzę że studiów, zauważyłeś, że ktoś coś robi źle i to było faktycznie źle (mogli na studiach uczyć starej wiedzy) i udało Ci się przekonać kogoś do Twojego zdania i było to robione już poprawnie/lepiej?
Czy uważasz, że jest przesyt absolwentów górnictwa, a
2. Dlaczego cena w sklepie pgg to 800-1000 zł a na skupach 3000 zł
3. Jak oceniasz politykę górniczą państwa od powiedzmy lat 2000
4. Czy serio koszta wydobycia zwiększają związki i te "gornicze nieroby" co mają 14 emeryturę i inne profity
5.dlaczego nie mamy jezcze technologi zagazowania węgla? Podpalamy węgiel (kontrolowanie) pod
https://czysteogrzewanie.pl/2021/12/co-robic-gdy-opona-nie-miesci-sie-w-drzwiczkach-pieca/
https://czysteogrzewanie.pl/2022/06/spokojnie-to-tylko-trzesienie-ziemi-na-rynku-opalu/
Jest coraz większe ciśnienie na odchodzenie od spalania węgla.
Nawet jak go potrzebujemy to ten co tam kopiecie, za mocno wygórowane stawki jest za drogi więc i tak palimy tym sprowadzanym.