Wpis z mikrobloga

Planujemy jechać do Niemiec do pracy, dwie osoby, przez agencję. Co musimy wiedzieć wcześniej? Właśnie czytam że są naklejki na samochód i nie wszędzie wjedziemy, na autostrady musimy wykupić winiety wcześniej, co jeszcze? #niemcy #praca
  • 33
@Ytaremtujest: dobra, przeczytałam że są darmowe, tylko ta nalepkę trzeba sobie załatwić w takim razie, a nie wiesz może czy jak moje auto nie spełni warunków na zieloną to muszę ją i tak mieć? Czy po prostu bez nalepki ale nie wjeżdżam do zielonych stref?
@Skrobaczka2: nie panikuj. Będzie dobrze. Umwelt zone w których potrzebujesz naklejki euro 4 są jasno oznaczone i nie ma ich dużo w Niemczech . Mało prawdopodobne,że będziesz potrzebować. Co do osobowek, to autostrady są bezpłatne . Gdzie jedziesz ?
@Kubrek: jeszcze się zastanawiamy czy Norwegia Niemcy czy Holandia, jeśli Niemcy to jako baza pod Austrię, Norwegia mi się nie widzi jako miejsce do życia nie wiem dlaczego, jakoś jestem uprzedzona xD Holandia to podobno bardzo dużo polskiej patologii i firm które oszukują na wypłatach, więc Niemcy widzą się ok, ale nie wiem gdzie konkretnie, to będzie zależeć od oferty pracy:)
@Skrobaczka2: ciężko powiedzieć co zrobi agencja, a czego nie. Musisz to z nimi ustalić .

Na początek wbrew wielu opiniom mimo wszystko uważam,że warto jechać na chwilę przez agencję. Zobaczysz jak jest na miejscu i potem zorganizujecie sobie coś sami. Pierwsza zasada to nie panikować :) dasz sobie radę :)
@Kubrek: dzięki wielkie właśnie mam zamiar pojechać przez agencję żeby mnie trochę chociaż odciążyła, nauczyć się jak najszybciej języka i znaleźć pracę już na własną rękę najlepiej mieszkanie wynająć też ale życie nas zweryfikuje:) smutno mi strasznie bo w Polsce pracuje w ochronie zdrowia, kursy robiłam, dokształcałam się, w dwóch pracach naraz pracowałam i teraz muszę wyjechać bo nie ma tu dla mnie perspektyw :(
@Ytaremtujest: słyszałam właśnie że trzeba godzin sobie pilnować, ale jak zgłoszę że mi źle policzyli to wypłaca? I w sumie to ogarnie pracę, mieszkanie, ubezpieczenie, umowę, pewnie z kontem w banku i nr tel pomogą, nie?