Wpis z mikrobloga

Ciekawostka. Kierowcy Bolta jeżdżą najszybszym samochodem na świecie. Ich średnia prędkość w porze nocnej to 720km/h po Warszawie.
O 1:00 w nocy na trasie 12 km pokazywało 20 zł a z rana 27 zł. Skoro nie ma mnożnika to różnica wynika z czasu dojazdu. A skoro w cenniku minuta kosztuje 35 gr i z rana czas dojazdu to 21 minut to znaczy że nocą te odległość Bolt pokonuje średnio w jedną minutę.
#bolt #uber #samochody
  • 12
ceny zawsze zmieniają się w zależności od pory dnia, dostępności, itp.

@prytos: nie ma to jak korporacyjny bełkot

ta teraz nie wiadomo po ile sie jezdzi na aplikacji i nie chodzi tu o mnozniki tak jak @prytos pisze

@Ytaremtujest: ale ten algorytm nie wynika z widzimisie. Cena jest ustalona wg trasy i czasu dojazdu, a dostępność kierowców powoduje że zmienia się mnożnik. Na tej samej trasie bez mnożnika jedyną zmienną
@jakubeskulap: z perspektywy kierowcy czy partnera flotowego wiem ze na cene maja wplyw takie rzeczy jak pogoda -z googla wiec realnie nawet nie musi byc deszczowo ze by ci kwota przy zamowieniu skoczyla o 1-3zl, ilosc osob z zainstalowana aplikacja np na jakims wydarzeniu lokalnym typu nie wiem seans kinowy i pod koniec seansu stawki rowniez rosna, stan baterii wystarczy ze konczy sie bateria i zaplacisz wiecej takich zmiennych jest ogrom
@jakubeskulap Warto dodać, że ta superprędkość jest też używana przy wyliczaniu podanego przez aplikację czasu dojazdu do pasażera. Czyli to nie jest żadna tajemnica. ;)

Od siebie dodam, że Bolt zakłada też zdolność poruszania się samochodów w linii prostej, bo tak właśnie podaje odległość do pasażera, kiedy do kierowcy przychodzi nowe zlecenie. I nie ma znaczenia, że po drodze jest np. rzeka, a most dopiero kilka kilometrów dalej. :)
@jakubeskulap nie rozumiem gdzie masz problem, sam opisałeś, że na cenę wpływa czas dojazdu i dostępność kierowców a dziwisz się, że w nocy była niższa cena?

Ale mogłeś przeczytać mój drugi komentarz że dostępność kierowców decyduje o tym jaki jest mnożnik którego nie było Co znaczy że w obu momentach dostępność była taka sama

@jakubeskulap: z perspektywy kierowcy czy partnera flotowego wiem ze na cene maja wplyw takie rzeczy jak pogoda