@Felixu: Ja tam jak robie spaghetti to zawsz robie proporcje pół na pół. W sensie np 300g sosu 300g makaronu. Wybełtuje wszystko razem wcześniej w garnku, żeby oszczędzić sobie zachodu na talerzu
@Felixu: 500g mięsa mielonego, 4 kartoniki przecieru pomidorowego, czosnek (ja uwielbiam więc daje całą główkę, ale 2-3 ząbki wystarczą), 2 średniej wielkości marchewki, 2 średnie cebule, całe opakowanie przyprawy zioła sycylijskie czy jakieś inne włoskie, sól, pieprz. Jak robisz częściej spaghetti to kup sobie bazylię w doniczce i postaw na parapecie, masz za każdym razem świerzą która daje naprawdę wiele. Bardzo łatwo się robi sos który jest sto razy lepszy
@Kotiki_to_nie_foki: Włosi dodają marchewkę i seler naciowy, marchewkę polubiłem w spaghetti ale seler nie używam do niczego innego a szkoda kupić cały żeby jedną łodygę użyć a resztę wywalić
@Kotiki_to_nie_foki ponieważ mirek @Mrbimbek robi sos a'la boloński, a w oryginale marchew, cebula czy nawet seler naciowy to są naprawdę ważne i podstawowe składniki. Choć czosnku się nie używa, ale sam lubię czosnek, więc mi to akurat nie przeszkadza. No i co ważne, nie używa się makaronu typu spagetti, mięsko przecież się go nie trzyma (・へ・) ale, tak wiem ludzie tak robią i godzę się z
@Mrbimbek Miras ja wiem, że to skrót myślowy, ale spaghetti to jest rodzaj makaronu, jak świderki czy muszelki. Nie czepiam się, żebyś mnie źle nie zrozumiał.
wtf XD
U mnie jeśli daję słoik 500g to 500g mięsa minimum.