Wpis z mikrobloga

Można zapisać się już do bety protokołu Zero oferującego pożyczki pod zastaw BTC na 0% z dowolnie długim czasem spłaty.

https://live.sovryn.app/zero

Opis działania:
You will need to put up RBTC worth a minimum of 110% of the value of the amount you borrow as the collateral for the loan but we do recommend putting 150% or more to avoid any possible liquidation.

Your loan will be paid in a stablecoin called ZUSD. This stablecoin is pegged to USD and is minted on-demand based on the amount that you choose to borrow. The stablecoin will always maintain its peg of 1 USD = 1 ZUSD and can be redeemed for 1 USD worth of RBTC at any time (minus a redemption fee).

No interest is charged on the loan, but a small one-time fee will be required for each loan based on how much you are borrowing.

Wołam @CarlGustavJung, bo chyba kiedyś wspominałeś też coś o tym protokole.

#kryptowaluty #bitcoin
CzulyTomasz - Można zapisać się już do bety protokołu Zero oferującego pożyczki pod z...

źródło: comment_165355840139RHg4cBnlDTjGsjB1Nocw.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@dean_corso ja tu widzę generalnie dwa plusy:
- przy pożyczce nie płacisz 19% podatku od zyskow kapitałowych, jak w przypadku jakbyś po prostu sprzedał bitka
- kasę na przepierdzielenie dostajesz od razu, nie musisz czekać na wzrosty, jak w przypadku longa
  • Odpowiedz
  • 0
@gysnde most jak most, wszędzie indziej też będzie podobnie. Przy przelaniu swoich bitkow na side chain warto sobie zdawać sprawę z tych ryzyk. Dla niektórych (np. Cyber) taka federacja jest nieakceptowalna, dla innych będzie ok.
  • Odpowiedz
@paweu97: z tego co wiem, to nie, o ile będziesz umiał udokumentować całą tą pożyczkę. Wiadomo, dużo łatwiej byłoby pani Grażynce z urzędu zrozumieć, jak to jest firma, np. Celsius i dostajesz bezpośrednio dolary na swoje konto.
  • Odpowiedz
@gysnde: Nie rezygnowałbym tak szybko ze wszystkich pożyczek DeFi. Teraz mi się akurat nie pali, żeby zastawiać bitka, ale przy większej pożyczce pewnie zgłosiłbym się do doradcy podatkowego i potem do US po indywidualną interpretacje podatkową na konkretnym przykładzie.

Szkoda, że ten rynek jest na razie w powijakach i praktycznie nikt w PL nie jest zainteresowany pożyczaniem krypto pod zastaw, ale imo z biegiem lat i wzrostu kapitału niektórych osób,
  • Odpowiedz
@CzulyTomasz: Istotne, żeby takie projekty miały miejsce. Im więcej tym lepiej, bo większość z nich nie przetrwa próby czasu. Jak upadnie 90% z nich, to lepiej, aby upadło 9000 z 10 000 niż 90 ze 100. Im więcej projektów tym większa szansa na wprowadzenie jakiejś długoterminowej funkcjonalności na bitcoinie.

Dodatkowo czas też odgrywa ważną rolę. Jak coś przetrwa 20-30 lat, to potem więcej ludzi temu zaufa i skorzysta.
  • Odpowiedz