Wpis z mikrobloga

Polsce tak, w normalnym kraju byłby zasilany z elektrowni atomowej albo OZE, no ale żyjemy w kraju który ostatnie piętnaście lat zamiast inwestować w czysta energetykę dokłada do kopalni bo ojojoj, pan górnik będzie zły i oponki spali nam pod sejmem.

@RumunElfik2137: w szczycie mamy 50 % energii z OZE tak więc to co napisałeś z cyklu, nie znam się ale się wypowiem.
@Fermiol: przecież napisałem atom+OZE, nie potrafisz czytać?

@FrasierCrane: indie to też nie jest normalny kraj, poprostu wolałbym żeby Polska nie stała w lidze z takimi indiami a choćby aspirowała do krajów rozwiniętych.
( ͡° ͜ʖ ͡°)

@craftsman: w Polsce jest do dupy? Skąd takie wnioski? Ja poprostu nie lubię górników bo to pasożyty

@JaFranek: no i jak już z kims wyżej pisałem i sam
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Kryspin013: najlepsze diesle to mają pod jednostajnym obciążeniem (jak jedziesz np 50km/h 1300rpm), ale stanie w korku, jazda na zimnym, przyspieszanie, zła zmiana biegów czy piłowanie, zmniejsza tą sprawność. W elektrowni masz w większości stała sprawność.
Dodaj jeszcze, że nie wszystkie samochody to nowe diesle 1.6 l, które mają wysoką sprawność.
Najlepsze w autach elektrycznych jest właśnie to, że możesz mieć zużycie 12kwh/100km a dalej w razie wypadku poniżej 5s do
no i jak już z kims wyżej pisałem i sam wskazał mamy takich dni gdzie osiągamy ten szczytowy poziom 50% około 50 w roku, co z pozostałymi 315 dniami? Jaki mamy wtedy poziom? I jak to wygląda w skali rocznej? Naprawdę jest z czego być dumnym w tym temacie?

@RumunElfik2137: no jest, bo jeszcze niedawno to były jakieś marne procenty. Nie od razu Rzym zbudowano.
@LeeSnik: Czy taki zestaw spełnia normy emisji spalin i mogę nim wjechać np. do centrum Berlina czy innego miasta które wymaga ekowozu? W końcu samochód normy spełnia, a agregat nie musi x)
@LeeSnik: Odnosnie zdjęcia - Tesla nie da się jechać w momencie gdy jest włożona wtyczka do gniazda ładującego. Czyli musiałbyś się zatrzymać podpiąć, naładować, odpiąć i potem kontynuować jazdę.
@Fix: słowo kluczowe: efektywność
po drugie słońca i wiatr są wszędzie: Rosja i ameryka juz bedzie miala mniej interesu by robic sowcjalne operacje