Aktywne Wpisy
again_and_again +1440
mirko_anonim +50
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Siema. Szybka piłka. Remontuję mieszkanie developerskie, które kupiłem sam 2 lata temu na etapie dziury w ziemi. Będę mieszkał z dziewczyną, która oczywiście nie partycypuje w kosztach raty itd, co jest dla mnie zrozumiałe.
Niezrozumiałe dla mnie jest to, że ona nie chce partycypować w żadnych kosztach związanych z remontem. Zakup mebli, agd, paneli. Mówi że nie będzie dopłacać do mojego mieszkania i to dla mnie jest OK, ale
Siema. Szybka piłka. Remontuję mieszkanie developerskie, które kupiłem sam 2 lata temu na etapie dziury w ziemi. Będę mieszkał z dziewczyną, która oczywiście nie partycypuje w kosztach raty itd, co jest dla mnie zrozumiałe.
Niezrozumiałe dla mnie jest to, że ona nie chce partycypować w żadnych kosztach związanych z remontem. Zakup mebli, agd, paneli. Mówi że nie będzie dopłacać do mojego mieszkania i to dla mnie jest OK, ale
Około dwa tygodnie temu dodałem ten mocny wpis opisujący moje perypetie z zarezerwowaniem terminu wizyty w konsulacie w Londynie celem wyrobienia paszportu. Nie udało się do dzisiaj.
Otóż uzupełniając przyczyny niemożności zabukowania terminu - wczoraj ambasada wydała specjalne oświadczenie w którym w zasadzie przyznali że są hakowani przez koników oferujących te terminy za opłatą. I faktycznie – wizyta na FB, pierwszy profil z brzegu -> https://www.facebook.com/rezerwacjewkonsulacie i mamy konika oferującego terminy po 50 funtów od łebka. Ambasada o problemie poinformowała i ostrzegła ale nie zamierza zrobić z tym nic, niech ludzie dalej się denerwują próbując szczęścia w konsulatowym totolotku. Profile społecznościowe, komentarze w opiniach Google i wszystkich innych miejscach pokazują frustrację ludzi którym wygasły paszporty i są w sytuacji w której nie mogą zmienić pracy, wynająć mieszkania czy załatwić innych formalności chociażby z wyrobieniem brytyjskiego obywatelstwa czy prawa jazdy bo do tego wszystkiego potrzebny jest ważny paszport.
W związku z czym miałbym prośbę do was o plusa celem nagłośnienia tematu a także do wszystkich mediów obecnych na Wykopie o zajęcie się tematem i interwencję w tej sprawie. To jest chore żeby wyrobienie paszportu, podstawowego dokumentu tożsamości za granicą wiązało się z takimi niedogodnościami. Jakoś nie odnotowałem żeby moi znajomi z pracy pochodzący z innych krajów UE mieli takie problemy z wyrobieniem swoich dokumentów
Temat w skrócie przedstawił niejaki Jakub Krupa na Twitterze, ale nie uzyskał dotychczas odpowiedzi od żadnego z otagowanych ministerstw, ambasadorów czy innych ważnych ludzi.
Taak... oczywiście mógłbym przyjechać do Polski i wyrobić sobie go na miejscu, ale nie mam na to po pierwsze czasu teraz a po drugie nie mam tyle urlopu żeby czekać na odbiór nowego paszport w Polsce. Poza tym będąc w Polsce nie bardzo chce mi się latać po urzędach, tylko wykorzystać ten czas na spotkanie z rodziną.
PS: Znalazłem na githubie nawet odpowiednie linijki kodu umożliwiające ten proceder. To tylko pokazuje jakim badziewnym systemem jest ten cały e-konsulat i jak dziurawym.
https://github.com/topics/e-konsulat
PS2: Jak ktoś chce, niech robi znalezisko - ja chętnie wykopie.
#polska #uk #paszporty #tematdlauwagi #afera #zagranico
@polsatnews_pl @UWAGA_TVN @ZaufanaTrzeciaStrona
Na pocieszenie Ci powiem, że ja jakoś wbiłam w te kolejkę i udało mi się tam dostać jakoś w marcu i jak już odstałam najpierw pół godziny na dworze, na chodniku, później w dusznym pomieszczeniu ponad dwie godziny (okien nie można tam otwierać bo nie wiem może by sie jakis desperat wdarł do srodka) No i jak już sie dostałam do okienka to mnie
Komentarz usunięty przez moderatora
Bo konsulaty działają wciąż w czasach typowego PRLu i chyba musiałby być koniec świata żebym tam próbował się dostać.
podobno "zmieniaja" teraz system. Ale co to oznacza - niewiadomo :)
Jest jeden prosty trick na rezerwacje terminu - trzeba wypelnic kapcze o 19:59 i czekac xD O 20:00:05 (te pare sekund jest wazne bo zostaje zaladowana lista wolnych terminow) kliknac pobierz terminy i szybko wybrac jakis xD
W ten sposob codziennie moglem rezerwowac terminy.
a jeszcze pewnie znajdą się tacy co takiemu procederowi przyklasną i nazwą go POLSKOM PRZEDSIEMBIORCZOŚCIOM I SPRYTEM