Wpis z mikrobloga

Mirki mam problem/szukam rozwiązania, sprawa wygląda tak że razem z grupą znajomych (12os) chcemy zrobić sobie wigilię i rozlosować prezenty, tak aby nikt nie wiedział kogo ma, a żeby każdy dostał prezent.

Początkowo wymyśliłem tak że jedna osoba stworzy 'klucz', czyli wyślę każdemu losową liczbę, a druga osoba stworzy 'zamek' czyli listę z numerami + imię/nazwisko, a osobie która stworzy 'klucz' wyślę sam numer który poda mu osoba.

Tym sposobem losowanie było by dość tajne i sprawiedliwe, jednak jest problem jak ktoś trafi na 'samego siebie' :<

cały mój pomysł legł w gruzach

Macie jakieś pomysły jak to można rozwiązać?

Na jakiej zasadzie jest zrobiona #wykopoczta?

Są może jakieś programy co by to ułatwiły/zrobiły?

#pomocy #kiciochpyta #prezenty #losowanie #swieta #gwiazdor #mikolaj #wigilia #programowanie #logika
  • 14
@matiusmm Rozumiem, że szukasz czegoś bardziej wyrafinowanego niż:

1.karteczki z numerami 1-12,

2. losowanie numeru przypisanego do Ciebie - każdy po 1,

3. zapamiętanie swojego numeru i wrzucenie wszystkich z powrotem,

4. Losowanie ponowne (nr osoby obdarowywanej), ze zwrotem w przypadku wylosowania swojego numeru,

5. Prezenty na kupę, podpisywać numerem, który wylosowałeś do obdarowania

edit: to zastąp to plikiem excel, który do siebie poprzesyłacie, lub dokumentem edytowalnym online
@matiusmm: a moze kazdemu przypisz liczbe poprzez dodanie cyfr w dacie urodzenia, a w razie gdyby sie zdublowalo niech decyduje rocznik czy costam, i kazdy by kupowal osobie o wyzszym/nizszym numerku