Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Stay12: Jeśli się skończy kasa, to pewnie opór będzie bezcelowy. Nic natomiast nie wskazuje na to, żeby miała się skończyć. A od dawna wieszczysz rychły koniec Ukrainy i nic z tego nie wychodzi. Może więc czas przestać?
  • Odpowiedz
@JanLaguna: to zdjęcie które piszesz ze nie da się z geolokalizować wygląda mi na to miejsce - 48.950467, 38.226841 pasuje logistycznie i ta łacha piachu pasuje idealnie
  • Odpowiedz
@JanLaguna: Zajęcie Łymana i Jampila z ustabilizowaniem frontu na rzece Doniec to była by bardzo zła wiadomość dla Ukraińców. Przepychając Ukraińców o te dodatkowe paręnaście kilometrów i okopując się na rzece nawet bez jej przekraczania Rosjanie będą mogli, przynajmniej w teorii, podciągając artylerię w zalesiony trójkąt Łyman-Mikołajiwka-Jampil uzyskać pełną kontrolę ogniową na linii Horływka-Jampil, potencjalnie odcinając Siewierodonieck od zaopatrzenia lub przynajmniej znacząco je utrudniając.

Warto jednak zwrócić uwagę na ukształtowanie
janielubie - @JanLaguna: Zajęcie Łymana i Jampila z ustabilizowaniem frontu na rzece ...

źródło: comment_16522071142g2LQ6V8CZz9umPiisOjAb.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Siewierodonieckiem

@JanLaguna: spędziłem tam pół roku w delegacji 9 lat temu. Straszne do czego teraz tam doszło. Co ciekawe, wtedy wszyscy lokalni, których poznaliśmy ciepło "wspominali" przynależność do ZSRR - nawet ci młodzi, znający to tylko z opowięsci. Zmienili zdanie w 2014..
  • Odpowiedz
Nie ma nawet pewności czy zdjęcie wykonane przez Ukraińców, a przedstawiające zniszczony pierwszy most pontonowy pod Biłohoriwką faktycznie zostało wykonane pod Biłohoriwką.

@JanLaguna: Na moje oko, nie. Zakładając, że utopiony pojazd jest na podwoziu T-72 (a zatem ma długość 6,7m) szerokość rzeki ze zdjęcia to nie mniej niż 43m. Doniec w tamtej okolicy ma ok 45m szerokości (+-5m), ale zdjęcie jest ucięte i po nurcie wody widać, że do drugiego
TheSilentEnigma - > Nie ma nawet pewności czy zdjęcie wykonane przez Ukraińców, a prz...

źródło: comment_1652208322GtAa7BuNMCg93EOUq7Gn2p.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@neonn: Szerokość by pasowała, ale łacha piachu jest po złej stronie rzeki. Tzn. rzeka płynie na północny wchód, łacha piachu jest na południowym wschodzie, na zdjęciu ze zniszczonym mostem rzeka płynie dobrze, ale łacha piachu jest już źle.
  • Odpowiedz
lewy 'ukraiński' brzeg jest potężnie wyniesiony miejscami na parędziesiąt a nawet ponad 100 metrów nad rzekę, podczas gdy prawy 'rosyjski' jest płaski, co znacząco utrudni dalsze natarcie, a także w jakimś stopniu ostrzał artyleryjski.

@ja_nie_lubie: te kredowe urwiska są chyba tylko w kilku miejscach np.

Niestety nie ma wielu zdjęć na googlu
  • Odpowiedz
@JanLaguna: > Obecnie nie wiemy co dokładnie dzieje się pod Biłohoriwką. Ukraińcy twierdzą, że zniszczyli most pontonowy, który Rosjanie wykorzystali do przerzutu swoich sił na drugi brzeg Dońca i ataku na miasteczko. Jednocześnie ukraińskie władze lokalne przyznają, że mimo iż udało im się wypchnąć wroga z Biłohoriwki to nie udało im się całkowicie rozbić rosyjskich sił, które przedostały się na drugi brzeg Dońca.

Tymczasem źródła pro-rosyjskie twierdzą, że Rosjanom udało
  • Odpowiedz
@ja_nie_lubie:

uzyskać pełną kontrolę ogniową na linii Horływka-Jampil, potencjalnie odcinając Siewierodonieck od zaopatrzenia lub przynajmniej znacząco je utrudniając.

Dlaczego akurat taka linia byłaby tak ważna? Są krótsze, łączące tereny kontrolowane przez Rosję, i też "odcinające" Siewierodonieck - powiedzmy Pierwomajsk - Zariczne, lub coś w okolicy.
  • Odpowiedz
@anadyomenel: Źle to sformułowałem, chodzi o to, że w tym momencie pod kontrolą ogniową będzie już naprawdę długi odcinek zaplecza Siewierodoniecka co może doprowadzić do zablokowania logistyki na tym kierunku.
  • Odpowiedz
@JanLaguna: dlaczego nie piszesz nic o odepchnięciu rosyjskich wojsk pod/za granicę spod Charkowa, w internecie o tym głośno? To propagandowe fakenewsy czy mało znacząca informacja?
  • Odpowiedz
  • 1
@Stahu14 To nie jest raport z całej Ukrainy, tak jak napisałem na wstępie skupiłem się na dwóch ciekawszych odcinkach. Raporty ze wszystkich frontów publikuję w tygodniowych odstępach.

Ofensywa pod Charkowem trwa i Ukraińcy odnoszą sukcesy. Wygląda na to, że odepchną Rosjan do granicy. Czy to będzie miało jakieś większe znaczenie strategiczne? Ciężko powiedzieć. Samo odepchnięcie Rosjan od Charkowa doprowadzi do sytuacji gdy Rosjanie będą już za daleko, aby prowadzić ostrzał Charkowa.
  • Odpowiedz