Aktywne Wpisy
Sanah wydała nowy album i byłem zmuszony tego słuchać podczas powrotu z urlopu. Wszystko oczywiście w tonie feminizmu i tego że ci źli faceci nie są wcale potrzebni kobiecie. Ale z jedną piosenką to już przesadziła xD
Kobieta śrubką jest
Która światem dziś obraca
Niech ktoś jej wytłumaczy że śrubką kręci śrubokręt xD
#logikarozowychpaskow
Kobieta śrubką jest
Która światem dziś obraca
Niech ktoś jej wytłumaczy że śrubką kręci śrubokręt xD
#logikarozowychpaskow
Maurelius +231
#heheszki #pocztapolska
@cutecatboy: W tym wypadku mówimy o liście, a nie o paczce. A to jest różnica w jakości usługi. Warto o tym wiedzieć, zamawiając sobie towar z wysyłka np. przesyłka poleconą firmową, która sam w sobie ma termin doręczenia do 4 dni (ale za to jest tańsza).
Problem jest w tym, że nie da się pogodzić "biznesu" i robienia kasy z zaspokajaniem interesu i potrzeb społeczeństwa.
A bodajże od 2009 r. to chcieli zrobić, że Poczta będzie na siebie zarabiać, jako normalna "firma", ale przy okazji ma wypełniać obowiązki operatora wyznaczonego.
Przez co PP musi utrzymywać 7 tys. placówek, gdzie większość jest nierentowna, ale... obowiązek operatora - zapewniać dostęp. Normalnie firmy zamknęły by w #!$%@? takie placówki i ich nie utrzymywały, bo po co? PP musi utrzmywać i to z wypracowanych pieniędzy. Zobacz np. Wrocław, PP ma chyba z 40 jak nie więcej placówek. Teraz powiedz mi, ile mają inne firmy
@cutecatboy: zamawiam dość sporo, bardzo często w ramach smarta jest tylko pocztex (czy jak się ten kurier PP zwie), nigdy problemów nie było, ani z dostarczeniem, ani z terminem. ¯_(ツ)_/¯ I zaznaczam jeszcze, że w dwóch lokalizacjach (~2 lata temu
Komentarz usunięty przez autora
https://finanse.wp.pl/raiffeisen-zafundowal-swoim-klientom-gre-miejska-polecone-odbieraja-w-ciemnych-magazynach-6341232661530241a
To jest największa konkurencja PP jeżeli chodzi o listy.
Przykładowe pytanie: Jak wydasz w "automacie" list polecony - do rąk własnych - z wezwaniem do stawienia się w zakładzie karnym w celu odbycia kary? Przez kod sms?
Więc takich listów, jak mówię jest pełno (różnych typów), innym przykład to chociażby dokumenty wysyłane przez PWPW. Nie zamienisz tego np. na elektroniczną korespondencję.
I musi mieć Poczta taką sieć placówek, bo ludzie musza mieć dostęp do odbioru listu, czy nadania.
Komentarz usunięty przez autora
A poczta wcale nie musi realizować usługi
A z nieco innej beczki - List polecony kosztuje tyle, że w wielu przypadkach naprawdę bardziej opłaca się korzystać z paczkomatu.
EKUZ można też odbierać osobiście tak btw. Myślę, że część tego rodzaju przesyłek zastąpią przesyłki kurierskie (mogłyby być realizowane przez Pocztex), przy czym to i tak jest ułamek korespondencji, która kiedyś była wysyłana pocztą. Kiedyś dostawałem pocztą faktury za gaz, prąd, internet, telefon stacjonarny, telefon komórkowy, kablówkę... Teraz zamiast 6 listów miesięcznie (no dobra, 5, bo gaz i prąd wymiennie co dwa miesiące) dostaje 0 (a kablówki i telefonu stacjonarnego nie mam). Jak się to przemnoży przez liczbę gospodarstw domowych, to kartami kierowcy takiej dziury w wolumenie nie zasypiesz.
Część tradycyjnych listów już została zastąpiona e-listami i to jest fakt, a nie opinia. Profesjonalny pełnomocnik (czyli np. radca prawny lub adwokat) nie dostaje już zawiadomienia o terminie rozprawy w postępowaniu cywilnym listem poleconym. Po prostu. Do tego jest takie coś, jak ePUAP, gdzie pismo do urzędu wnosisz elektronicznie i również elektronicznie powinieneś dostać odpowiedź (chyba, że chcesz na papierze, ale to i tak: Ty wysyłasz "list" elektronicznie, a odpowiedź dostajesz poleconym, czyli z dawniejszych dwóch listów, robi się jeden