Wpis z mikrobloga

@Cripex: To by w takim razie tłumaczyło dlaczego lepiej chodzi Wa-Wa. Przekręć antenę w drugą stronę i zobacz, może akurat z Łodzi wystarczy. Ale raczej szanse marne, mi antena siatkowa nie chciała zbierać 2 km od nadajnika - co prawdka nadajnik 2 kW a ne dwieście, ale widziałem wieżę z której szedł sygnał.
  • Odpowiedz
@dapu: I zawsze był problem z odbiorem wszysztkich częstotliwości na analogowej dlatego brało się część z Łodzi, a część z Warszawy. Teraz jak są te MUXy to cholera go wie jak to zrobić. Kupie jutro kierunkową za 30zł i jak się nie zabije włażąć po tych śliskich dachówkach na szczyt to pewnie opisze czy są jakieś efekty. A nie lepiej dokupić jakiś wzmacniacz? Daje to coś jeżeli chodzi o poprawę
  • Odpowiedz
@Cripex podobno lepiej już kupić lepszą antenę niż wzmacniacz. Próbuj z anteną kierunkową na Łódź lub Warszawę ew. obróć ją o 180 stopni. Daj znać czy działa :)
  • Odpowiedz
@dapu: Ja mam w linii prostej do nadajnika jakieś 30 km, może trochę więcej i mieszkam w dość gęsto zabudowanym osiedlu, a zbiera mi wszystko na siła sygnału 98-100% i jakość 100% na małej antenie pokojowej ze wzmacniaczem ustawionym gdzieś na 1/3 mocy. Nie wiem, może łapie jakieś odbicie, ale jak widzę te balkony obwieszone wymyślnymi antenami, to śmiać mi się chce
  • Odpowiedz
@dapu: To może za mocny sygnał był?

Ja tak miałem u siebie jak rozkręciłem wzmacniacz w pokojowej na max, bo niby to daleko jest i w ogóle pokojowa. Sygnał był na 100%, a jakość skakała mocno i się cięło. Ustawiłem antenę tam gdzie chciałem mieć i dałem wzmocnienie na minimum i zacząłem powoli podnosić, jak się ustabilizowało w okolicach 98% wszystko, to zostawiłem. Jakość praktycznie zawsze na 100%, a siła
  • Odpowiedz
@dapu: No to spoko.

U mnie zacina się tylko jak ktoś kroi maszynką do krojenia, bo ta stoi zaraz za ścianą:)

U dziadka, który ma dość daleko do nadajnika, zakłócenia są dość często, szczególnie jak przejedzie jakiś starszy samochód.
  • Odpowiedz