W lipcu mam obronę i za #!$%@? na magisterkę nie pójdę. #!$%@? robotę w Polsce w korpo za 5k netto przy obecnych realiach. Lipa, że tylko angielski jako taka znam bo od razu bym #!$%@? na #emigracja Ja #!$%@?, czuję się taki upokorzony, że te koledzy ze szkoły którzy mieli #!$%@? od początku na jakiekolwiek studia mają teraz tak samo albo nawet lepiej niż ja w tym #!$%@? xD #zalesie #przegryw
@BrakWolnegoLoginu: pamiętam jak wszyscy przyszli studenci którzy kończyli liceum śmiali się ze spawaczy, mechaników z zawodówki. Dziś mechanicy i spawacze zbijają kokosy za granicą, a i kilku dobrze zarabia tutaj, a "wielcy" studenci robią po biurach w januszexach za 4,5k xD
@BrakWolnegoLoginu: Ja tez zrobilem tylko licencjat 8 lat temu i nie zaluje. Wszyscy dookola odradzali ale nie sluchac ich. Ofert pracy mi nie brakuje. Na kolegow sie tez nie ogladaj, kazdy przerysowuje swoje opowiesci i mowi tylko o plusach.
@niggerinthebox: czym się zajmujesz? Z tymi kolegami to chodziło o to, że np. jeden taki mądry wziął kredyt na niskiej stopie po same jaja a teraz ryczy że mu rata wzrosła i państwo powinno dopłacić xD a ja nadal odkładam każdy grosz na wynajmowanym pokoju
@BrakWolnegoLoginu: Finanse szeroko pojete. Ludzie tez zawyzaja swoje pensje w rozmowach, trzeba miec to na uwadze. Ja mam 6k ale nie mieszkam w topowym miescie i tutaj to prawie sufit.
@LubieGroszek: A teraz popatrz na to z innej perspektywy - praca po zawodówce to zwykle praca fizyczna. Spoko jak masz 20 lat, ale wyobrażasz sobie tak orać do emerytury przez 45 lat?
@BrakWolnegoLoginu: Gościu rób te magisterskę i to już. Studia to teraz standard. Bez nich zamykasz drogę do korpo. Acha no i angielski musisz mieć. Wtedy korpo w dużym mieście da ci niezłą kasę, ale powiedzmy po jakiś 5-7 latch.
@BrakWolnegoLoginu: Nie słuchaj rad wykopków. Nawet nie wiedzą z czego tą inżynierkę robisz. Opisz sytuację, popytaj osoby (nawet na wykopie), czy skończenie magistra dało im coś więcej i wtedy podejmij decyzję.
@BrakWolnegoLoginu: no dokładnie tak samo miałem kiedy skończyłem studia. Dobrze umiałem w elektronikę. Poszedłem do firmy i pracowałem przy konstruowaniu urządzeń kontrolno-pomiarowych programowałem, testowałem elektronikę a nawet projektowałem produkt. Za to dostałem super wypłatę w wysokości 2800 zł netto. Firma dość duża, mieli duży problem ze znalezieniem kogokolwiek z podobnymi umiejętnościami, zwłaszcza po studiach bo większość osób się nie nadaje do takiej pracy. Zostawiłem ten embedded i zacząłem programować w
@Lofzug: Chyba sobie żartujesz haha wazne jest to co potrafisz a nie to co masz na papierku bo studia to każdy błazen może zrobić. Pracuje w korpo od 2016 roku, nie mam studiów dopiero je koncze(licencjat) i nigdy nikt nie sprawdził mi studiów a korpo zmieniałem już 3x. Aktualnie pracuje w topowej firmie na świecie w mojej branży a rocznie mam 200k+ i to dalej bez studiów ( ͡°
W lipcu mam obronę i za #!$%@? na magisterkę nie pójdę. #!$%@? robotę w Polsce w korpo za 5k netto przy obecnych realiach. Lipa, że tylko angielski jako taka znam bo od razu bym #!$%@? na #emigracja
1. Co Ty studiujesz, że ledwo angielski znasz? I jak możesz pracować w korpo bez angielskiego? Używasz niemieckiego/francuskiego/rosyjskiego? Coś mi się to nie
@Fbubepe: napisałem, że lipa że tylko angielski znam tak żeby go swobodnie używać xD jakbym znał np. niemiecki albo francuski to od razu bym #!$%@? za granicę
Ogólnie rozwazam nawet złapanie czegokolwiek za granicą ale patola agencji i patola rodaków ostro zniechęca xd
@LubieGroszek: pieniądze to nie wszystko. Co z tego, że zarobisz ten tysiąc czy dwa więcej, jak zasuwasz fizycznie, niszczysz zdrowie, otacza cie patologia, wszystko Cię boli i jesteś ciągle zmęczony. Wolę zarobić mniej ale lubić swoją pracę.
@BrakWolnegoLoginu: najpierw spróbuj chwilę popracować fizycznie a potem podejmij taką decyzję. Będziesz sobie pluł w brodę jak odkryjesz na jaki los się skazałeś.
@BrakWolnegoLoginu: kolezko z tymi 5k to bardzo optymistycznie. Tyle daja jak juz cos umiesz/masz duzy staz na swoim stanowisku xD na start dostaniesz z 3.5 brutto xD
Zazdroszczę Wam że se możecie o każdej porze iść po coś do żabki czy innego sklepu. Ja najbliższą mam dopiero w powiatowym (ponad 20 kilometrów)... #przegryw
@BrakWolnegoLoginu:
1. Co Ty studiujesz, że ledwo angielski znasz? I jak możesz pracować w korpo bez angielskiego? Używasz niemieckiego/francuskiego/rosyjskiego? Coś mi się to nie
Ogólnie rozwazam nawet złapanie czegokolwiek za granicą ale patola agencji i patola rodaków ostro zniechęca xd
@BrakWolnegoLoginu: Nie byłem, ale sam bym się nie zdecydował pracować z takim marginesem społecznym :/
@BrakWolnegoLoginu: najpierw spróbuj chwilę popracować fizycznie a potem podejmij taką decyzję. Będziesz sobie pluł w brodę jak odkryjesz na jaki los się skazałeś.
Picrel brutto: