Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
wykopki, send help
Co to za #!$%@? jednostki przy tej insuline
Nie rozumiem tego, a potrzebuję do tego jakiegoś wskaźniku homa a w kalkulatorach są totalnie inne jednostki
ostatnio miałam wynik 9 i było ładnie widać że jest do górnej granicy która niby jest do 10. A tu jakieś 25? XD laboratorium coś #!$%@?ło czy ja jestem #!$%@??

#badania #cukrzyca #pytaniedoeksperta #medycyna
Pobierz gfgfgfa - wykopki, send help
Co to za #!$%@? jednostki przy tej insuline
Nie rozumiem...
źródło: comment_1650788310CK2McSuwM66z9Ojx96SLRY.jpg
  • 13
  • 0
@gorzki99: no prawie środek, a powinna być według wszelkich praw przekroczona norma, a nie połowa, bo zwyczajowo insulina jest do 10, powyżej 10 to już źle. No i teraz nie wiem czy mam złe wyniki i powinnam się diagnozować gdzieś czy po prostu ktoś #!$%@?ł w laboratorium. W kalkulatorze wygląda jakby były inne jednostki a na badaniu inne i gdyby zacząć to przeliczać i zera przesuwać to wynik wychodzi taki że
Pobierz gfgfgfa - @gorzki99: no prawie środek, a powinna być według wszelkich praw przekroczo...
źródło: comment_1650789706wrutZVhF3PEeFDcVh4cSsb.jpg
@gfgfgfa: No w badaniach masz mikro IU na mililitr
a w kalkulatorze mili U na mililitr

roznica 3 zer.

mili = 10^-3
mikro = 10^-6

12,8 mikro to 0,0128 mili

tylko w takim razie jaka jest roznica miedzy IU a U...
Nie rozumiem tego, a potrzebuję do tego jakiegoś wskaźniku homa a w kalkulatorach są totalnie inne jednostki

ostatnio miałam wynik 9 i było ładnie widać że jest do górnej granicy która niby jest do 10. A tu jakieś 25? XD laboratorium coś #!$%@?ło czy ja jestem #!$%@??

@gfgfgfa: Dla insuliny są dwa typy jednostek:
- międzynarodowe, zwykle mU/L lub uU/mL (te same liczby przy obu, bo są równoznaczne), które masz na
o, czyli jednak na jedno wychodzi mimo że laboratorium ma normę do 25 z dupy? Boże, przecież to jest takie mylące dla kogoś kto się na tym nie zna, a przy insulinie 24 myśląc że to norma bym chyba dogorywała ( _)

@gfgfgfa: Normy dla insuliny są oparte na populacji, tzn. to co faktycznie występuje u ludzi. Nie informuje o tym, czy jakaś wartość jest zdrowa. IMO, wartości
  • 2
@anonymous_derp: dobrze wiedzieć, zawsze myślałam, że normy to faktycznie normy i tym się sugerowałam ( ͡° ʖ̯ ͡°)
No kilka miesięcy temu miałam 9, ale endokrynolog stwierdziła, że "martwić się można przy 20", ale tak się #!$%@? czuję, że poszłam prywatnie. A teraz te 12, glukoza na granicy, więc trzeba będzie chyba coś z tym w końcu zrobić
Dziękuję za pomoc (
@gfgfgfa: To, co sugeruję niezależnie od wszystkiego, to:
- USUNĄĆ cukry proste ("cukier" z cukiernicy + duże ilości słodkich owoców jak banany, winogrona, wszystkie suszone owoce) - w tym napoje gazowane z cukrem/fruktozą
- ograniczyć węglowodany - te tzw. przetwrzone, czyli z mąki pszennej - bułeczki, biały chlebek, spore porcje frytek i ziemniaczków, pełne talerze makaronu

Moim zdaniem glukoza 99 na czczo jest w pełni poprawna, ale lekarz ci powie lepiej.