Wpis z mikrobloga

Czy pojazd niebieski będzie winny jakiegoś wykroczenia w przypadku wystąpienia kolizji w sytuacji jak na obrazku?

Do tej pory było dla mnie jasne że nie może być winny niczego - czerwony wyjeżdza ze strefy zamieszkania, włącza się do ruchu, musi ustąpić wszystkim. Po znalezisku https://www.wykop.pl/link/6618579/to-przez-policje-moze-dochodzic-do-wypadkow-rowerzystow-w-zielonej-gorze/ mam jednak wątpliwości - w końcu niebieski jest na skrzyżowaniu równorzędnym, może nie wiedzieć że z prawej włączają się do ruchu i powinien ustąpić wszystkim z prawej strony.

Czy w przypadku kolizji niebieski może zostać ukarany chociażby za nieustąpienie pierwszeństwa?

#ruchdrogowy #prawojazdy #przepisydrogowe
Pobierz repostuje - Czy pojazd niebieski będzie winny jakiegoś wykroczenia w przypadku wystąp...
źródło: comment_1650182626j1YJMfu1PgrP3EoK9h90Oy.jpg
  • 29
@Conscribo: No to albo takie samo albo bez znaków.

Jeśli będzie identyczne jak na grafice (ze znakiem koniec strefy zamieszkania) to oczywiście prawa ręka nie obowiązuje. Bo to nie będzie nawet skrzyżowanie. Tylko miejsce włączania się do ruchu.

Ale jeśli będą się w ten sposób krzyżować dwie drogi i nie będzie tam strefy zamieszkania, to wtedy będzie to skrzyżowanie równorzędne i wtedy prawa ręka.
@reksiuzgdyni: Ehh. Mieszkam w strefie zamieszkania i jest dokładnie takie samo skrzyżowanie jak wyjeżdżam spod bloków. Pytam, bo nie wiem czy obowiązuje na nim zasada prawej ręki. Jakoś jestem nauczony że gdy wyjeżdżam będąc autem niebieskim, to przepuszczam auto czerwone, bo tak robił każdy.
@Conscribo: Nie obowiązuje. Wyjeżdżając ze strefy zamieszkania kierowca wykonuje włączenie się do ruchu. Czyli musi ustąpić pierwszeństwa pojazdom które uczestnikami ruchu już są.

Tak samo jak wjeżdżając na drogę z parkingu pod supermarketem czy wyjeżdżając na drogę z podwórka