Aktywne Wpisy
Nyapi +37
Hejka, jedliście makaron z truskawkami? Rozmawiałam z randomami z północy Polski i powiedzieli że nigdy w życiu nie jedli makaronu z truskawkami i że to musi być jakieś danie regionalne a byłam przekonana, że to danie popularne w całej Polsce i teraz nie wiem
mirko_anonim +495
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Słuchajcie co się wczoraj odwaliło. Jechałem po tuje do ogrodu, ale utknąłem w korku, a było blisko do zamknięcia sklepu ogrodniczego. Dzwonię do gościa i pytam czy może mi wystawić 10 tuj pod bramę, a ja mu teraz przeleję pieniądze na konto i przyjadę je odebrać. On mówi, że spoko, ale jak ktoś ukradnie to on nie bierze odpowiedzialności, zgodziłem się bo to chwila, jadę tam, patrzę tuj nie
Słuchajcie co się wczoraj odwaliło. Jechałem po tuje do ogrodu, ale utknąłem w korku, a było blisko do zamknięcia sklepu ogrodniczego. Dzwonię do gościa i pytam czy może mi wystawić 10 tuj pod bramę, a ja mu teraz przeleję pieniądze na konto i przyjadę je odebrać. On mówi, że spoko, ale jak ktoś ukradnie to on nie bierze odpowiedzialności, zgodziłem się bo to chwila, jadę tam, patrzę tuj nie
To jeden z powodów xD
#rosja #moskwa #pikabu #wojna
#ukraina
Każdy zachodni sprzęt ma dwa kluczowe zadania
1. Wykonanie zadania
2. Ochrona załogi
Ochrona samego sprzętu jest punktem mało istotnym. Tak samo w czołgach jak i okrętach. Okręt ostatecznie i tak zostanie zatopiony, albo przerobiony na żyletki - ale ostanie się załoga lub chociaż jej znaczna część.
I dlatego tak mocno dostają w dupę. Bo mogą
Same drzwi wodoszczelne to też osobny temat. Nie mam pojęcia jaki standard ma rosyjska marynarka wojenna xd mogą być przesuwane ze zdalną kontrolą. Ale to też musi działać. Na takim statku
Klasyfikator nigdy by nie dopuścił takiego statku do użytku, nie przeszedłby żadnej inspekcji: ani bandery, ani Port State Control ani klasyfikatora. Przejścia muszą być ściśle szczelne i nie mówię o szczurze a o pchle.
Najczęściej stosuje się patentowe przejścia Roxtec
Albo MCT czyli multi calbe transit typu roxtec jak @wshk: wrzucił, albo "zakitowane" zamiast tego czymś plastycznym.
Z tym że oryginalnie jest fajnie, a potem trzeba coś dołożyć, ktoś to rozbierze i złożyć to już jest ciężko niewygodnie i kończy się różnie
Tylko tak jak mówię, taki roxtec po czasie jak wyschnie i trzeba tam coś dołoży, szczególnie jak jest w mało dostępne miejscu, to rozłożyć ciężko, a złożyć znowu to tragedia.
Ale podejrzewam że ruscy to tzw kit