Wpis z mikrobloga

Od kwietnia 2022 #aionbank wprowadził opłatę w wysokości 19,99zł za swój najtańszy plan Light i okazuje się, że mimo złożenia dyspozycji zamknięcia rachunku trzeba zabezpieczyć na rachunku środki na pobranie kolejnej opłaty, która odbędzie się w trakcie okresu wypowiedzienia.

Czy w innych bankach też trzeba czekać aż 44 dni na wykonanie prostej dyspozycji zamknięcia rachunku czy takie rzeczy to tylko w #aion?

Konkretnie to 30 dni wypowiedzenia + 14 dni na techniczne zamknięcie rachunku!

Mamy XXI wiek, WTF?! Otwarcie rachunku w 5 minut, autoryzacja "na zdjęcie". Przy zamknięciu 44 dni czekania i jeszcze każą samodzielnie blokować i usuwać karty oraz czyścić i zamykać wszystkie rachunki oszczędnościowe. Sami tego nie mogą zrobić w ramach zlecenia. Zamykałem konta w bankach stacjonarnych i takich cyrków nie pamiętam.

#finanse #bankowosc #gorzkiezale
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Azazelus: Zasadniczo to jest tak, że bank przyjmuje dyspozycje zamknięcia rachunku i trwa 30 dniowy okres wypowiedzenia (to ze względu na to, że mogłeś tam mieć jakiś mały minus i od niego naliczyłyby się odsetki, bank byłby stratny jakieś grosze). W praktyce czasem jest tak, że jak doradca w oddziale jest zajęty, to na odpierdziel zamknie to konto od razu xD W każdym razie w niektórych bankach jeszcze niedawno tak
  • Odpowiedz
  • 0
@Tomaszku niedawno zamykałem kilka kart kredytowych i jestem pewien, że w okresie wypowiedzenia karty kredytowej oplaty nie były już pobierane. Więc pobranie takiej opłaty to z całą pewnością nie jest standard w świecie bankowym.

Co do ręcznego czyszczenia kont oszczędnościowych: #aion wymaga podania nr IBAN rachunku do zwrotu środków, więc po jaką cholerę każą jeszcze samodzielnie czyścić konto - tego nie rozumiem. Chyba tylko po to, żeby utrudnić ten
  • Odpowiedz
@DeoLawson: za stworzeniem Aion Bank stał Wojciech Sobieraj, starsze wykopki pewnie pamiętają go jako ojca założyciela starego mBanku (tego z żółtym UI), który był rewolucją na tamten czas.

Więc na starcie projekt rokował całkiem nieźle. Tyle, że od startu sporo się zmieniło, m.in. Sobieraj odszedł, a Aion zaczął się dosyć drapieżnie monetyzować...
  • Odpowiedz
@Azazelus ja z nimi walczę ciężko, złożyłem wypowiedzenie pod koniec stycznia mieli zamknąć po 30 dniach + te ich 14 czyli w marcu, nie zamknęli. Po mojej interwencji napisali że zamkną przed zmianą regulaminu czyli do 3.04 (WTF skoro wypowiedziałem normalnie a nie że sprzeciw wobec zmian) no i dalej nie zamknięte i się bawimy w reklamacje. Ta metoda nigdy mi nie zamkną bo co uwzględnia reklamacje to już się kolejna
  • Odpowiedz