Wpis z mikrobloga

dajcie pasożytowi (kapitaliście, właścicielowi firmy) wolną rękę a stworzy nieludzkie więzienie.
Tak wiem że było ale tu warto o tym wspomnieć w innym kontekście.
Premia uznaniowa nie jest regulowana Kodeksem Prawa Pracy, więc pasożyt może wpisać dowolne warunki, po których złamaniu zabierze Ci wypracowane przez Ciebie pieniądze, w białych rękawiczkach.
#antykapitalizm #pracbaza #januszex #bekazlibka
Gwendeith - dajcie pasożytowi (kapitaliście, właścicielowi firmy) wolną rękę a stworz...

źródło: comment_1649875766OqUbbjFpVqZCJUKDaTXiBB.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gwendeith:

pasożytowi (kapitaliście, właścicielowi firmy)

xD

Premia uznaniowa nie jest regulowana Kodeksem Prawa Pracy, więc pasożyt może wpisać dowolne warunki, po których złamaniu zabierze Ci wypracowane przez Ciebie pieniądze, w białych rękawiczkach.

Wystarczy nie podpisywac takiej umowy. Ale wiem ze akurat kazdy piszacy takie bzdury jest zbyt ulomny zeby zauwazyc tak prosta zaleznosc.
  • Odpowiedz
  • 0
@QHiN: Tylko ta premia to jedyne co zachęca do pracy a warunki jej otrzymania są ciekawym trafem poza prawem pracy i zawsze przeciw godności pracowników
  • Odpowiedz
  • 0
@Gwendeith Myślę że do pracy zachęca głównie podstawa. Wiadomo że taki system pracy jak tutaj jest mało efektywny, ale w takich firmach jak ta kadra zarządzająca nie ma żadnego wykształcenia i o tym nie wie. Druga sprawa jest taka że tutaj pracownicy zwykle robią za minimalną i nie ma tu żadnych specjalistów, więc i mało kto ich szanuje. Jeden odejdzie to zastąpi się go kolejnym i tyle.
  • Odpowiedz
@Gwendeith: tak jak pisałem wówczas - nawet jeśli możs, to jest to najgorszy możliwy sposób na dyscyplinowanie pracowników, przynoszący efekty odwrotne od zamierzonych. Sposób wymyślony przez kogoś, kto nie ma zielonego ppjęcia o zarządzaniu ludźmi czy ich motywowaniu.
  • Odpowiedz
@Gwendeith: Jest tak jak piszą @QHiN oraz @Zorannio, ludzie zarządzający ta firma to jakiś żałosny rodzaj januszy. Ale prawda jest też w tym, że to pracownik godzi się na pracę w takiej gównofirmie. Jeśli ma możliwość, to powinien zatrudnić się w lepszej (powinien tu zadziałać zwykły mechanizm rynkowy).
  • Odpowiedz