Wpis z mikrobloga

@devones: Brak airbagów

@tellet: Wysoki wybierak były dość powszechną modą ale z tym airbag to nie wiem czy sobie śmieszkujesz czy poważnie to auto z 1979 roku. Praktycznie do 1975 przez problemy patentowe nikt nie mógł tego montować. GM miał pojedyncze samochody w tamtych latach ale powszechnie poduszki powietrzne były dostępne zacznie później - wróciły tak naprawdę w latach 90. Nie te czasy na takie wynalazki.
  • Odpowiedz
@tellet: kiedyś wpadł mi ciekawy film dokument na temat poduszek powietrznych, teoretycznie prace zaczynały się przed rokiem 1919 i dużo wcześniej mogły być na rynku, niestety patenty, opłaty licencyjne, dodatkowe koszty dla producentów, wszystkie badania pokazały że ratują życie a Ford i GM praktycznie do lat 90 walczyli aby ich nie wprowadzać, z pasami bezpieczeństwa były podobnie - uważano to za zbędne koszty. Rozwiązania i produkty były ale nikogo wtedy to
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@devones: Ja coś kojarzę że był taki film o tym zagadnieniu, że tam właśnie był gość co wynmyłlił wyskakujące szyby i było tam też o pasach 3-punktowych.
  • Odpowiedz