Aktywne Wpisy
noipmezc 0
zgadujcie moje imie
Riiuku +40
Sousa był najlepszym trenerem po euro 2016 i taka jest prawda futbolu. Jedyna osoba która potrafiła wmówić tym patałachom, że coś potrafią. Wszyscy od lewa do prawa #!$%@? go za wylewy w defensywie ale po tych kilku latach widać, że to nie był przypadek i my po prostu nie mamy dobrych defensorów. #mecz
Macie na miary na firmę która zbuduje kompa spełniającymi moje wymogi?
Chce zmieć NAS z 20-24 dyskami i zaczyna mnie męczyć specializowanie się w tej dziedzinie.
Mam swoje "tipy" https://wiki.unraid.net/Hardware_Compatibility#20_Drive_Beast i wymagania, ale ilość czasu na który to poświęcam zaczyna być... zby duży.
Może ktoś ma jakiś namiar na firmę, która ogarnie taki sprzęt? Ew jakiekolwiek inne linki mile widziane.
#programista50k (bo was też to dotyczy)
#serwery (tu mogą być spece)
#nas (a może ktoś ma coś podobnego)
Czemu nie pójdziesz w chmurę albo chociaż nie rozproszysz tego?
Jak chcesz lokalnie potwora to szukaj pod nazwą disk array np. Dell, Hitachi, IBM, Pure Storage, HPE. Ale ostrzegam że to rozwiązania z kosmicznymi cenami.
Krytyczne dane lecą na NAS + chmura. Do nas leci dane z oznaczone "fajnie mieć backup"
No właśnie szukam... GigaServer :D. Problem mam taki, albo to jest sprzęt serwerowy (który zdechnie na strychu), ew. będzie zbyt
O ile już nie mają takich serwerów i nie możesz ich po prostu wynająć.
Taka rada przy okazji: te kopie zapasowe itd. to rozprosz w różne lokalizacje geograficzne. Bo będziesz miał pożar / włamanie / powódź/ piorun, to szlag ci trafi
Jak chcesz whiteboxa koło biurka na 20 dysków to tyle pomieści tylko buda z dużą ilością zatok 5,25" typu Antec 1200 i 4x bay jak np. MB975SPB.
Koszmarnie drogo to wyjdzie za te hot-swapy, można ew. jakieś chińczyki kupić tańsze.
Płyta do tego
Z tego co widze to glacier (najtańszy to nawet taniej):
0.0018 * 1024GB = 1,8432 xs 1 TB
Aktulnie NASa mam 84TB, więc to wychodzi:
84 - 154,8288$ per month
Jak się zeskaluje do 20 dysków (no 18, bo 2 ida na bity parzystości) i nie mam w pełni 252TB zapchanych a tylko 200TB to mam:
200TB - 368,64 per month -> 1 548,15 / miesiąc
No 15k rocznie - to
Wiatraki śmigają w granicy 500RPM. Tu nawet jestem wkurzony, że nie chcą szybciej.
Reszta.. to nadal nic nie robiłem... postawiłem i stoi. :) Ale plus mam taki, że po starcie i chwili nie używania unraid wyłącza dysk. Co u mnie jest to większość czasu.
Właśnie w sytuacji, gdy chce coś "zrobić" to się odpali i włączy dysk. To słychać - ale to max