Aktywne Wpisy
winsxspl +5
2020-2024 to popieprzone czasy na świecie.
COVID, wojna na Ukrainie, wojna w Palestynie, zamieszki w Iranie przez kobiety bez hijabu, odbicie władzy przez Talibów w Afganistanie, zamachy stanu w Afryce, fala uchodźców w Europie, zamachy w cywilizowanych krajach - na prezydenta Trumpa czy premiera Fico, śmierć Królowej Elżbiety... o czym jeszcze zapomniałem? Coś jeszcze wam przychodzi do głowy?
#wydarzenia #historia #usa
COVID, wojna na Ukrainie, wojna w Palestynie, zamieszki w Iranie przez kobiety bez hijabu, odbicie władzy przez Talibów w Afganistanie, zamachy stanu w Afryce, fala uchodźców w Europie, zamachy w cywilizowanych krajach - na prezydenta Trumpa czy premiera Fico, śmierć Królowej Elżbiety... o czym jeszcze zapomniałem? Coś jeszcze wam przychodzi do głowy?
#wydarzenia #historia #usa
Anglia, Francja, Hiszpania, Niemcy, Portugalia - 6 na 6 występów
Chorwacja, Szwajcaria - 5 na 6
Najbardziej tu zaskakuje chyba Szwajcaria, która obecnie jest b. mocnym zespołem ale jeszcze te 15-20 lat temu na pewno za taki nie uchodzili a mimo to od 2006 roku są na każdym turnieju.
Tyle samo występów na MŚ w tym wieku co my mają:
Belgia, Dania, Holandia, Serbia, Włochy
Tutaj może zaskakiwać przede wszystkim obecność takich potęg jak Holandia i Włochy. Belgia natomiast mocna jest od jakichś 10 lat, wcześniej to były ogóry większe od nas.
Z takich pomniejszych ciekawostek - raz w tym wieku na MŚ zagrały wydawałoby się mocne reprezentacje - Czechy oraz Turcja. Szczególnie ciekawi są ci drudzy, w 2002 na turnieju zajęli 3. miejsce przegrywając półfinał z Brazylią zaledwie 0:1 a w meczu o 3. miejsce pokonali koreańczyków 3:2. Zdobyli medale i od 20 lat nie zagrali na MŚ xD
#reprezentacja #pilkanozna #mecz #ciekawostki