Wpis z mikrobloga

W ramach ciekawostki zrobiłem zestawienie europejskich uczestników MŚ w XXI wieku. Nie wypadamy tutaj źle. 4/6 występów to bardzo dobry wynik, szkoda tylko że właśnie na "występie" w naszym przypadku zawsze się kończyło i ani razu chociaż z grupy nie wyszliśmy. No ale tak czy siak lepszy wynik ma od nas zaledwie 7 reprezentacji:

Anglia, Francja, Hiszpania, Niemcy, Portugalia - 6 na 6 występów
Chorwacja, Szwajcaria - 5 na 6

Najbardziej tu zaskakuje chyba Szwajcaria, która obecnie jest b. mocnym zespołem ale jeszcze te 15-20 lat temu na pewno za taki nie uchodzili a mimo to od 2006 roku są na każdym turnieju.

Tyle samo występów na MŚ w tym wieku co my mają:

Belgia, Dania, Holandia, Serbia, Włochy

Tutaj może zaskakiwać przede wszystkim obecność takich potęg jak Holandia i Włochy. Belgia natomiast mocna jest od jakichś 10 lat, wcześniej to były ogóry większe od nas.

Z takich pomniejszych ciekawostek - raz w tym wieku na MŚ zagrały wydawałoby się mocne reprezentacje - Czechy oraz Turcja. Szczególnie ciekawi są ci drudzy, w 2002 na turnieju zajęli 3. miejsce przegrywając półfinał z Brazylią zaledwie 0:1 a w meczu o 3. miejsce pokonali koreańczyków 3:2. Zdobyli medale i od 20 lat nie zagrali na MŚ xD

#reprezentacja #pilkanozna #mecz #ciekawostki
enzojabol - W ramach ciekawostki zrobiłem zestawienie europejskich uczestników MŚ w X...

źródło: comment_1648814115c87zdivRcvfTzT5Xqi2Rgl.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
@enzojabol: Mnie szczerze mówiąc zaskoczyła Chorwacja, wydawałoby się że między Mundialem 98 i Mundialem 2018 to była przeciętna reprezentacja, niczym się nie wyróżniali, większych sukcesów nie było, zazwyczaj z grupy nie wychodzili, a tu z tego co patrzę to nawet w 2010 zabrakło im 1 punktu żeby zagrać w barażach w których Ukraina grała z Grecją z którą Chorwaci by se raczej poradzili.
  • Odpowiedz
  • 0
@FerdekM: A to ja jakoś cały czas miałem poczucie, że Chorwaci są mocni. Może przez ten mundial w 98, potem przez to że na Euro 2008 nas zlali rezerwowym składem i tak mi sie utarło.
  • Odpowiedz
  • 0
@southlander: W ostatnich latach dopiero doczłapali trochę i zaczęli grać lepiej. Wcześniej to była bryndza a że są mocni to mogło się wydawać przez pryzmat piłki klubowej która opierała się na kasie oligarchów.
  • Odpowiedz
  • 0
@thampel5: A może właśnie są ogórkami a nam się wydaje jedynie inaczej :) na pewno te MŚ 2002 gdzie zajęli 3 miejsce wpłynęły na to jak się ich postrzega. No i przyzwoite drużyny klubowe.
  • Odpowiedz