Witam serdecznie, mam pewien problem. Posiadam telewizor LG Oled C11 do którego podłączona jest konsola PlayStation 5. Włączając konsole włącza się również telewizor w trybie „optymalizacja gry” i wszystko jest tak jak powinno czyli zoptymalizowane pod katem gier. Natomiast wchodząc w zakładkę „zaawansowane” następnie „wyrazistość” nie mogę włączyć opcji „TruMotion” dlaczego ?
@Zdegenerowany_Rzulf: Trumotion to kolejny z serii upłynniaczy które są zbędnymi bajerami. W trybie gra jest wyłączony bo wpływałoby to negatywnie na input lag
@utede @PanPrezes_PL : Jeszcze niedawno (pare dni temu) ta opcja była a teraz nie mogę jej włączyć. To był fajny bajer obraz był wtedy o wiele płynniejszy dobrze mi sie tak grało.
@Zdegenerowany_Rzulf #!$%@?ąc czy lepiej grać z czy bez upłynniaczy, to sprawdź czy nie masz włączonej jakiejś opcji zmniejszającej input lag. Upłynniacze podbijają input lag, więc może jakaś opcja związana z input lagiem blokuje aktywację tru motion. Jak wrócę z pracy to sam az z ciekawości sprawdzę, bo też siedzę na C1.
@greven: Nie mam włączonych żadnych opcji zmniejszających input lag. Zwyczajnie dziwi mnie tylko to, ze opcja TruMotion była dostępna a teraz nie jest i zastanawiam się dlaczego. Ogólnie wisi mi to na jakich opcjach powinno się grac, bo każdy ma ustawienia takie jak lubi.
@Zdegenerowany_Rzulf: jak chcesz włączyć tru motion to po prosu wyjdź z trybu gry. Nie mam teraz jak sprawdzić, ale jedna z opcji na pewno zadziała: 1. Ustaw tryb obrazu jako kinowy i potem wchodzisz głębiej i odpalasz TM 2. Zmieniasz typ źródła HDMI z „konsola” na np „odtwarzacz blueray” i będziesz miał wszystkie opcje
Tylko konsola i tv mają wbudowany tryb ALLM, wiec możliwe ze będzie się samo zmieniać za
@testaccount9432: Niestety żadna z opcji nie pomogła. Testowałem na wszystkich trybach…żywy, standard, kino, filmmaker. To samo tyczy się źródła hdmi wybrałem odtw bluray/konsola/PC/dekoder/zwykle hdmi i nic :/
@Zdegenerowany_Rzulf: Czyli PS5 to wymusza... Generalnie nie tylko Ty masz taki problem. Parę dni temu była aktualizacja na PS5 dodająca właśnie ALLM. Może w ustawieniach konsoli da się wyłączyć? Zakładka HDMI.
#ps5 #lg #oled #telewizory
1. Ustaw tryb obrazu jako kinowy i potem wchodzisz głębiej i odpalasz TM
2. Zmieniasz typ źródła HDMI z „konsola” na np „odtwarzacz blueray” i będziesz miał wszystkie opcje
Tylko konsola i tv mają wbudowany tryb ALLM, wiec możliwe ze będzie się samo zmieniać za