Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Czy ktoś sam ma albo zna dorosłą osobę z aspergerem lub autyzmem? Jest to jakoś widoczne? Czym sie np objawia? Jak to sie diagnozuje? W necie pełno artykułów, ale o dzieciach z tym schorzeniem, a mało o osobach dorosłych. Może być tak, że dana osoba jak i jej otoczenie nawet nie wie, że może mieć #asperger / #autyzm ?

#psychologia #zdrowie #pytanie

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #62443eb8221d32e736db41c5
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Doceń mój czas włożony w projekt i przekaż darowiznę
  • 20
  • Odpowiedz
  • 1
@AnonimoweMirkoWyznania ekspertem nie jestem, bo tak świadomie znam tylko jedną osobę z aspergerem i to raczej jest widoczne dopiero przy bliższej relacji w np. okazywaniu uczuć
z takich najłatwiejszych do wyłapania rzeczy zauważyłem to, że dużo bodźców w otoczeniu potrafi przytłoczyć taką osobę
czasami też nie lubią dotyku
  • Odpowiedz
a mało o osobach dorosłych

@AnonimoweMirkoWyznania: No właśnie jest dużo i coraz więcej, sama mam objawy i bez problemu znalazłam w internecie odpowiedź na każde pytanie, może wygoogluj "spektrum autyzmu u dorosłych". Albo zobacz np. to: https://linktr.ee/idatymina Ogólnie jest mnóstwo objawów, z czego każdy może mieć inne i w innym natężeniu, więc pewnie nie po każdym to widać. I można nie wiedzieć, miałam ciągle rozkminy, co jest ze mną nie
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: generalnie zależy od przypadku, ale na pierwszy rzut oka nie widać. Dopiero w szczególnych sytuacjach typu impreza, znajomi, zmiana planów etc.
Mój znajomy (50l) ma i dowiedziałem się po paru latach pracy z nim. W zasadzie dopiero jak dowiedziałem się że jest coś takiego jak asperger i co to oznacza. Wcześniej myślałem, że jest po prostu nietypowy (ale szalenie inteligentny)
  • Odpowiedz
MeksykańskaAnia: Znajoma 35 lat ma potwierdzony autyzm, zbadała się będąc już po 30. Czy to jakoś widać? Szczerze to nie, czasami po prostu bywa awkward ma trochę takich typowo męskich zainteresowań, ale tak poza tym to normalna różowa prowadząca dynamiczne życie.
@choochoomotherfucker: to sie łączy. U mnie po 30 dostałem diagnozę lekkie spektrum autyzmu połączone z osobowością schizoidalną. Kombo bycia #przegryw chociaz jak mówiły psycholozki mnie badajace
  • Odpowiedz
Czy ktoś sam ma albo zna dorosłą osobę z aspergerem lub autyzmem? Jest to jakoś widoczne? Czym sie np objawia? Jak to sie diagnozuje? W necie pełno artykułów, ale o dzieciach z tym schorzeniem, a mało o osobach dorosłych. Może być tak, że dana osoba jak i jej otoczenie nawet nie wie, że może mieć #asperger / #autyzm ?

@AnonimoweMirkoWyznania: Mam AS, wiem o tym od 2011, a od 2013 mam nawet papier. Można powiedzieć, że zdążyłem na ten temat nieco poczytać ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Najważniejszą rzecz już sam zauważyłeś: inaczej się diagnozuje i prowadzi dziecko, a inaczej osobę dorosłą. I niestety w Polsce lekarze koncentrują się na przyziemnych pierdołach typu wady wymowy, z którymi bez problemu da się żyć, a
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Sąsiad w klatce obok - tomuś.
Autyzm jakich mało.
Potrafi mówić tylko "YYYYYYYY", piłując mordę na całe osiedle. Zawsze wiesz, kiedy z nim wychodzą. Do tego tuczą go jakimś granulatem dla autystyków, bo to tur wielkości szafy. Jak mu się coś zewrze, a najczęściej robi to popołudniami, to napieprza w ściany, co słychać nawet w drugiej klatce 2 piętra wyżej. Czasem napieprza też w kaloryfery.

Moja empatia wyczerpała
  • Odpowiedz
  • 3
@AnonimoweMirkoWyznaniaAspergera ma mój mąż i syn. Jeśli chodzi o dorosłego, to wśród wszystkich ma łatkę dziwaka. Zawsze w słuchawkach na uszach. Mało towarzyski. Spotkania rodzinne to dla niego męczarnia. Bezkompromisowy i prostolinijny, popełnia gafę za gafą w towarzystwie. Nie ma wyczucia co można a czego nie wypada powiedzieć. Nie kuma żartów, memów, dlatego ludzie go źle oceniają. Jednocześnie błyskotliwy, zawsze ma ciętą ripostę. W pracy sobie radzi bo jest świetnym specjalistą.
  • Odpowiedz
Jeśli chodzi o dorosłego, to wśród wszystkich ma łatkę dziwaka. Zawsze w słuchawkach na uszach. Mało towarzyski. Spotkania rodzinne to dla niego męczarnia. Bezkompromisowy i prostolinijny, popełnia gafę za gafą w towarzystwie. Nie ma wyczucia co można a czego nie wypada powiedzieć. Nie kuma żartów, memów, dlatego ludzie go źle oceniają. Jednocześnie błyskotliwy, zawsze ma ciętą ripostę. W pracy sobie radzi bo jest świetnym specjalistą. A to dlatego, że każda rzecz która
  • Odpowiedz
Ten dział wygląda jak napisany na podstawie "mądrości" z tagu #przegryw xD

@choochoomotherfucker: Obejrzałem. Niektórych rzeczy nie da się już odzobaczyć...

Ale do rzeczy. Nie posiłkowałem się żadnymi mądrościami z Wykopu. Opisałem tam za to konkretne metody, które może i nie są idealne z punktu widzenia klinicznego. Natomiast są to metody wypróbowane i działające - tj. realnie dające seks osobom z AS, i to tym najbardziej
  • Odpowiedz
@asperger15k Kurczę, da się coś zrobić aby Twoja strona lepiej się pozycjonowała w wynikach google? Miałem taki okres że przez rok praktycznie codziennie czytałem sobie wieczorami przeróżne artykuły i publikacje o autyźmie/aspergerze na polskich jak i anglojęzycznych stronach i Twojej strony nigdy mi nie ukazało a jest na prawdę bardzo pomocna :c
  • Odpowiedz
@FuzzyWuzzy: Przede wszystkim, niestety nie mam czasu na zajmowanie się tą stroną. Praca. Głównie zajmuję się https://payload.pl/, https://drivebadger.com/, https://funkcjonariusz.com/ i oczywiście pracami bezpośrednio dla klientów - czyli generalnie tematami IT.

Pisanie o AS ma tą wadę, że wymaga bardzo dużo czasu na sprawdzanie różnych szczegółów - wolę nie napisać nic, niż napisać coś, co wprowadzi kogoś w błąd i zaszkodzi. A tego czasu po prostu od dawna mi nie starcza.
  • Odpowiedz