Aktywne Wpisy
robert5502 +583
Dobre ifo: zatrzymano trzech polskich potomkow husari, którzy na kąpielisku na krakowskim Zakrzówku zaatakowali maczetą 17-letniego Ukraińca
Chłopak otrzymał dwa ciosy maczetą w głowę i ma odcięty kciuk, ale najbardziej poważne są obrażenia głowy
Podczas operacji w szpitalu lekarze musieli usunąć część kość czaszki wraz z kawałkami mózgu, a Artiom ma wstawioną metalową płytkę w miejscu ubytku kości
Kciuk
Chłopak otrzymał dwa ciosy maczetą w głowę i ma odcięty kciuk, ale najbardziej poważne są obrażenia głowy
Podczas operacji w szpitalu lekarze musieli usunąć część kość czaszki wraz z kawałkami mózgu, a Artiom ma wstawioną metalową płytkę w miejscu ubytku kości
Kciuk
Mirellllssse +14
Cześć wszystkim. Zwracam się do Was z pytaniem czy uważacie codziennie picie piwa za problem? Jestem ze swoim partnerem pół roku, na początku związku czasem coś sobie wypił, ale nie było tego tyle co teraz. Gdy zaczęło robić się ciepło, to pije praktycznie codziennie jedno piwo, czasem kilka. Twierdzi, że to nic złego, bo w lecie po prostu ma ochotę, ciężko pracuje (budowlaniec) i w zimie nie będzie pił. Jego ojciec jest
Czy ktoś sam ma albo zna dorosłą osobę z aspergerem lub autyzmem? Jest to jakoś widoczne? Czym sie np objawia? Jak to sie diagnozuje? W necie pełno artykułów, ale o dzieciach z tym schorzeniem, a mało o osobach dorosłych. Może być tak, że dana osoba jak i jej otoczenie nawet nie wie, że może mieć #asperger / #autyzm ?
#psychologia #zdrowie #pytanie
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #62443eb8221d32e736db41c5
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Doceń mój czas włożony w projekt i przekaż darowiznę
Różne są spektra autyzmu i trudna jest samodiagnoza.
Zaakceptował: karmelkowa
z takich najłatwiejszych do wyłapania rzeczy zauważyłem to, że dużo bodźców w otoczeniu potrafi przytłoczyć taką osobę
czasami też nie lubią dotyku
@AnonimoweMirkoWyznania: No właśnie jest dużo i coraz więcej, sama mam objawy i bez problemu znalazłam w internecie odpowiedź na każde pytanie, może wygoogluj "spektrum autyzmu u dorosłych". Albo zobacz np. to: https://linktr.ee/idatymina Ogólnie jest mnóstwo objawów, z czego każdy może mieć inne i w innym natężeniu, więc pewnie nie po każdym to widać. I można nie wiedzieć, miałam ciągle rozkminy, co jest ze mną nie
Mój znajomy (50l) ma i dowiedziałem się po paru latach pracy z nim. W zasadzie dopiero jak dowiedziałem się że jest coś takiego jak asperger i co to oznacza. Wcześniej myślałem, że jest po prostu nietypowy (ale szalenie inteligentny)
Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
@choochoomotherfucker: to sie łączy. U mnie po 30 dostałem diagnozę lekkie spektrum autyzmu połączone z osobowością schizoidalną. Kombo bycia #przegryw chociaz jak mówiły psycholozki mnie badajace
@AnonimoweMirkoWyznania: Mam AS, wiem o tym od 2011, a od 2013 mam nawet papier. Można powiedzieć, że zdążyłem na ten temat nieco poczytać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Najważniejszą rzecz już sam zauważyłeś: inaczej się diagnozuje i prowadzi dziecko, a inaczej osobę dorosłą. I niestety w Polsce lekarze koncentrują się na przyziemnych pierdołach typu wady wymowy, z którymi bez problemu da się żyć, a
Autyzm jakich mało.
Potrafi mówić tylko "YYYYYYYY", piłując mordę na całe osiedle. Zawsze wiesz, kiedy z nim wychodzą. Do tego tuczą go jakimś granulatem dla autystyków, bo to tur wielkości szafy. Jak mu się coś zewrze, a najczęściej robi to popołudniami, to napieprza w ściany, co słychać nawet w drugiej klatce 2 piętra wyżej. Czasem napieprza też w kaloryfery.
Moja empatia wyczerpała
https://kobiecyaspekt.pl/lista-cech-kobiecego-spectrum,22,pl.html
@asperger15k: Ten dział wygląda jak napisany na podstawie "mądrości" z tagu #przegryw xD
@choochoomotherfucker: Obejrzałem. Niektórych rzeczy nie da się już odzobaczyć...
Ale do rzeczy. Nie posiłkowałem się żadnymi mądrościami z Wykopu. Opisałem tam za to konkretne metody, które może i nie są idealne z punktu widzenia klinicznego. Natomiast są to metody wypróbowane i działające - tj. realnie dające seks osobom z AS, i to tym najbardziej
Pisanie o AS ma tą wadę, że wymaga bardzo dużo czasu na sprawdzanie różnych szczegółów - wolę nie napisać nic, niż napisać coś, co wprowadzi kogoś w błąd i zaszkodzi. A tego czasu po prostu od dawna mi nie starcza.