Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@daddyissues_: hej, nie chce pisać w twoim wątku, bo tylko g---o burza powstanie, ale nie słuchaj gościa kubaklodz, straszne brednie Cj opowiada, i chyba już nie raz był prostowany w innych wątkach, ale takich już nie naprostujesz, a mówię np o zasadzie wielkości ryb na zbiornik, że niby 1cm na 1 litr wody, czyli arowana 100cm może być w zbiorniku 100 litrowym które ma 80 cm szerokości... Albo im mniejszy zbiornik tym większy filtr i mocniejsze oświetlenie... No bzdury straszne, filtr dobierasz tak, aby jego moc była około x10 jego pojemności, czyli do 10 litrów 100 litrów/h przepływu, ale ze producenci kłamią z wydajnością pomp, do tego szybko ich wydajność spadnie przy zabrudzeniu gąbek, to lepiej brać z naddatkiem, czyli do kostki 30 litrów coś między 400 a 500 l/h. A moc oświetlenia najbardziej zależy od głębokości zbiornika, bo to woda najbardziej ogranicza dostęp światła do roślin, przy zbiornikach powyżej 30 cm wysokości trzeba stosować dużo mocniejsze lampy aby rosły niskie rośliny, a przy takiej kostce do 30cm słupa wody wystarczą dużo tańsze, aquael robi dobre w miarę tanie, lub chihiros, chiński, ale to już sprawdzona marka, nie jakiś noname.
  • 77
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Taurus85: Z tym termometrem to bardziej odwrotnie- mam mieszkanie mocno nasłonecznione i bywa że jest taka parówa że mogą mimo folii się ugotować biedne :D Chyba ze jest niskie ryzyko?
Odmulacza już niestety nie oddam, myślałam że to do spuszczania wody właśnie jak się nie chce pić wody z rurki :(
A co do tego 4w1 to bardziej myślałam ze przyda się siatka i czytałam żeby nie wkładać łap do
  • Odpowiedz
@daddyissues_: jeśli światło słoneczne będzie padać bezpośrednio na zbiornik, to może podnosić temperaturę, więc termometr może się przydać, tak jak zasłona czy coś innego aby w razie odgrodzić zbiornik. Tak jak wcześniej pisałem, w takim małym zbiorniku podmiana na dwa tygodnie to całe 5 litrów, więc bierzesz taki dzbanek 1,5 litra z uchem, 3 machnięcia i po sprawie, wąż wcześniej proponowałem, taki grubszy, bo te tanie odmulacze są tak cienkie
  • Odpowiedz
  • 1
@daddyissues_: no i elegancko, yellowki mam od kilku tygodni, więc jeszcze nie widzę młodych.
Najlepiej zalewać RO, ale ta też ją wyjaławia, każda podmiana coś wyciąga, i dobrego jak i złego z wody. To po prostu kompromis żeby nie inwestować za dużo na początek
  • Odpowiedz
  • 0
@Taurus85: ale że krewetki będą już u Ciebie za 3 tygodnie? Za szybko, ile będzie miał działający zbiornik wtedy? Jak wszystko będzie spoko działać kilka miesięcy, a krewetki nie będą się mnożyć, to wtedy będzie można pomyśleć o filtrze RO i mineralizacji wody, na początek taki zestaw wystarczy
  • Odpowiedz
@Taurus85: Rozumiem. A czy nie zabije krewetek? Czytam sobie na tych grupach że sporo osób ma opinię że neo zdychają na aktywnym z powodu skoków pH. Inni twierdzą ze nie.
Teoretycznie w poniedziałek wszystko dostanę. Więc krewety rosną jeszcze minimum 3 tygodnie ale mówił coś że raz w miesiącu jeździ do Warszawy to może mi podrzucić krewety nawet do domu tylko trzeba będzie dłużej poczekać . Także pewnie mogłabym się
  • Odpowiedz
  • 1
@daddyissues_: ja mam Neo w dwóch zbiornikach z podłożem aktywnym, nic złego się nie dzieje, bo czemu niby mają być te skoki pH, aktywne zbije pH nieco, ale nie aż tak drastycznie nawet po podmiance, ważne aby zbiornik dojrzał, Neo poradzi sobie niemal w każdych warunkach, na wodzie kranowej nie powinno być żadnego problemu
  • Odpowiedz
  • 0
@daddyissues_: byś musiała dowiedzieć się o dokładny skład, bo każde ujęcie jest inne. Ale taka woda często ma podwyzszoną zawartość żelaza, więc niezbyt dobrze dla krewetek, ale nie jest ani jakaś zła anj Super co do kranu, bo nie jest miękka, ale może być lepsza od twojego kranu, ale tego nie dowiesz się bez zrobienia testów obu wodom
  • Odpowiedz
  • 1
@daddyissues_: jasne, dawaj znać o wszystkim, i pytaj śmiało nadal jak coś tylko będzie nie jasne. No i serio mogę Ci wysłać sporo roślin, oczywiście za darmo
  • Odpowiedz
@Taurus85: Nic nie jest jasne przy takiej ilości informacji ale jakieś zarysy chyba mam dzięki Tobie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dziś trochę wygotowałam korzeń w soli i teraz się moczy w czystej misce bo barwił strasznie. Jakieś syfy i śluzy z niego wyłażą ale czytałam że to dobrze. Do tego oczywiście umyłam i wygotowałam kamienie. Niestety brakuje mi głównie zbiornika bo został wysłany pocztą polską (
  • Odpowiedz
  • 0
Zrobię Ci cały zestaw roślin, dorzucę jakiś zestaw pokarmów, ślimaczki też spokojnie, bo one powinny poradzić sobie już od samego początku startu zbiornika
  • Odpowiedz
@Taurus85: Super () Bardzo Ci dziękuję! To biorę i wierzę w ciemno. Możemy na pw się jakoś zgadać, dasz mi numer konta i po prostu jak będziesz miał chwile w przyszłym tygodniu to wyślesz :)
  • Odpowiedz
@Taurus85: Jeszcze raz wybacz męczenie ale do filtra dostałam taką gąbkę i kurde aż dałam banana dla skali bo jest wielka xD Niby napisali że mogę prZyciąć ale to jest większe niż PAT mini nawet jakbym obcięła w tych elementach łączenia. I teraz trochę nie wiem czy jest sens bo liczyłam na oszczednośc miejsca dzieki kubelkowemu a tu bydlak xD

Druga sprawa ze dostałam jakieś gratisy, między innymi taki żwirek(chyba?)
daddyissues_ - @Taurus85: Jeszcze raz wybacz męczenie ale do filtra dostałam taką gąb...

źródło: comment_1648323814L2eAc24nGKZcoatzJvtwEv.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz