Wpis z mikrobloga

Poradźcie mi co mam zrobić, bo już sam nie wiem.
Dentystka zrobiła mi przegląd, podobno w ósemkach na górze jest dużo próchnicy, bo kiedyś ich nie myłem (teraz myję i jest ok, ale stara próchnica została). Sugeruje ogólnie mocno usunięcie tych zębów, bo jej zdaniem leczenie ich będzie "bardzo, bardzo, bardzo trudne zarówno dla mnie jak i dla pana", cokolwiek to znaczy. Na zęby patrzył też implantolog, któy zrobił mi implant szóstki (w sumie trochę żałuję, bo można było jeszcze troche poużywać chyba tego zęba, chociaż był po leczeniu kanałowym i kilku złamanych plombach) i stwierdził, że ósemki są do usunięcia, przy czym jeśli usuwam ósemki z góry to te z dołu dla równowagi też trzeba by usunąć (chociaż dentystka wspominała, że tylko te z góry należy usunąć).

Ogólnie nic mnie nie boli, ale boję się że pewnego dnia obudzę się z opuchniętą mordą i będę musiał awaryjnie usuwać zęba...

Co byście polecili w mojej sytuacji? Może warto zasięgnąć opinii innego stomatologa?

#dentysta #stomatologia #zeby #lekarz
  • 32
  • Odpowiedz
@kiedys_wygram: nie wiem nad czym sie tu zastanawiac, rwij i bedziesz mial spokoj. 8ki nie pelnia zadnej istotnej funkcji, jedynie kolejne zeby ktore moga sie kiedys tam psuc i spowodowac problem w niedogodnym momencie.

Mi wyrosly tylko na górze, jedna sie psula, stomatolog zalecil pozbycie sie obu, chwila strachu (ze znieczuleniem 0 bolu) i po krzyku, mam to z glowy.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@kiedys_wygram: jak to tylko próchnica to warto jednak spróbować zrobić. Jeśli kanałowe albo zaawansowana próchnica to faktycznie lepiej je wyrwać bo i tak trzeba to będzie zrobić a przewlekly stan zapalny jest zwyczajnie niebezpieczny
  • Odpowiedz
@kiedys_wygram:
Ja niestety w ten sposób straciłem szóstkę. Zabrakło czasu na rzetelne konsultacje. Implantolog nawet nie sprawdził czy jest pęknięty korzeń ( nie było ) tylko od razu śruba. Chciał wkręcić ją w ropień. Inny stomatolog już po fakcie powiedział, że ząb był do reendo i się dziwił skąd taka decyzja ¯\_(ツ)_/¯.

Teraz mam suchy zębodół oraz popękane kości po traumatycznej ekstrakcji ( ząb bardzo mocno siedział ).
  • Odpowiedz
@kiedys_wygram: Usuwanie zębów to zmiany w kości. Jak skurczy się zbyt bardzo to może poprzesuwać sąsiednie zęby lub odsłonić ich korzenie doprowadzając do próchnicy i możliwego usunięcia. Dodatkowo w szczęce jest ryzyko powikłań ze strony zatok. Zęby trzonowe w żuchwie = 30% ryzyka suchego zębodołu.

IMO wyrywanie ósemki, bo nie chce się zrobić wypełnienia to coś jest nie tak. Rozumiem jak rosną w poprzek, ale są ludzie ( w tym
  • Odpowiedz
@kiedys_wygram: To leczenie osemek to zachowawcze czy kanalowe ma byc? Jak zachowawcze i zeby sa w calosci widoczne i uzyteczne to zdecydowanie leczyc, znajdz dentyste ktory nie bedzie krecil nosem „panie tutaj to ciezko bedzie” i lecz.
  • Odpowiedz
@kiedys_wygram: jeśli kanałowe to trochę komplikuje temat skoro jest trudny dostęp + takie zęby mają kilka kanałów więc będzie drogo i mniej przewidywalne leczenie. wtedy lepiej skonsultować temat z kimś kto robi endo żeby ocenił
  • Odpowiedz