Wpis z mikrobloga

Ciekawe jest to że wraz ze wzrostem stóp spada zdolność kredytowa. Skoro daję się komuś kredyt na 30 lat to zakłada sie w symulacjach różne poziomy stóp. A tu nagle panika i po 6 miesiącach ktoś kto przy zarobkach X dostał kredyt na 30 lat okazuje się że dzisiaj już by go na ten sam kredyt z jakiegoś powodu nie bylo stać. A tak na prawdę nie zmieniło się nic xd kolejny na dowód na to że banki mają w interesie dawać ludziom pod kurek i jakby państwo pozwoliło to i bezdomnemu by dali
#nieruchomosci #kredythipoteczny
  • 5
  • Odpowiedz
Skoro daję się komuś kredyt na 30 lat to zakłada sie w symulacjach różne poziomy stóp. A tu nagle panika i po 6 miesiącach ktoś kto przy zarobkach X dostał kredyt na 30 lat

@Jestem_robotem123: Ta panika jest tylko na wykopie. Banki biorą wiele czynników, twoje zarobki, potencjalne przyszłe zarobki, w jakiej branży pracujesz. Dlatego byle kto z zarobkami 3k nie dostanie kredytu na 300k, a student medycyny już dostanie. A
  • Odpowiedz
@H_266: to ty nie wiesz co sie dzialo w wakacje 2021 (i ciut wczesniej). Praktykant zarabiajacy 3-4k BRUTTO chwalil sie, ze mial zdolnosc na 300k. Ja z rozowa przy zarobkach 11-12k netto miesiac mielismy zdolnosc na - uwaga - grubo ponad milion.

Znajomy, bedac zatrudnionym na ZLECENIU (6k brutto) wzial kredyt na 400k itd. To wlasnie wykopki zyja w swojej bance ze kredyt brali tylko programisci 15k xD. I ze banki
  • Odpowiedz
@Jestem_robotem123 A wiesz że jednak COŚ się zmienia? Tym czymś jest ilość odsetek pozostała do spłaty do końca kredytu.
Wzrost stop procentowych i WIBORów najbardziej dotyczy ostatnio udzielonych kredytów a nie tych których splata rozpoczęła się 10 czy 15 lat temu.
Teraz widzisz różnice?
  • Odpowiedz