Wpis z mikrobloga

Robienie noży kuchennych w stylu #japonia idzie mi coraz to lepiej. Z tego będzie całkiem ekskluzywny petty knife. Szlif na zero zapewnia ostrość. S-grind (wkleslość w środku noza) powoduje, że jedzenie się nie przykleja do noża przy krojeniu. Materiał też niczego sobie bo to odkuwka stali węglowej z wkutym paskiem miedzi, okładki tworzy stal nierdzewna. Trawienie w chlorku żelaza dało ciekawy kontrast. Jeszcze dobra rękojeść i będzie ładnie ;)

#justcraftedgoods - tu wrzucam swoje prace

#noze #gotowanie #knifemaking #gotujzwykopem #tworczoscwlasna #hobby
smieszqje - Robienie noży kuchennych w stylu #japonia idzie mi coraz to lepiej. Z teg...

źródło: comment_16476184102MlBKzK7bryofeXIQIu0Ih.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
@smieszqje: ja mam pytanie może mondre może gupie nie wiem. Po co jest ta wstawka z miedzi? Ma to jakiś wpływ na właściwości ostrza, czy fanaberia wizualna? Nie ma ryzyka że będzie zachodziła korozja galwaniczna na granicy styku obu metali?
  • Odpowiedz
  • 1
@xerxes931 wyłącznie efekt wizualny, niewiele osób na świecie wykuwa takie rzeczy, stąd ich rzadkość. Nie wiem jak będzie się zachowywał nóż za 20 lat ale niebagatelny wpływ ma dbanie o ostrze
  • Odpowiedz