Aktywne Wpisy
ambasador_przegrywu +184
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Kaja_Kern +9
Nie, nie warto było iść ani na aa ani do psycholożki. Albo obleśne, niepotrzebne teksty, albo powtarzanie non stop wszystkiego co już słyszałam milion razy od siebie samej. Ja wiem jaki mam problem z piciem. Dwa razy w miesiącu kupuję flachę, idę do lasu i tyle mnie widzieli. Nikomu dupska nie daje, nie przeszkadzam. Chodzę i słucham muzy. Znam ludzi z gorszym problemem alkoholowym, ale oni nic z tym nie robią. Nie
#kredythipoteczny
Jeżeli planujesz stałe stopy na 5 lat to wiadomo czas gra na twoją niekorzyść, lepiej by było dziś złożyć wniosek jeżeli jesteś zdecydowany.
Może teraz poproś dewelopera o zmianę w tej umowie? Będziesz musisz jeszcze raz zapłacić za notariusza pewnie, ale kredyt będziesz miał przynajmniej na obecnych warunkach o ile bierzesz stałe stopy.
Jeżeli bierzesz zmienne to jedynie zabezpieczasz się przed utrata zdolności kredytowej w wyniku działania NBP.
Uruchomienie
@Matit: Nie każdy bank na to idzie. Czasami na uruchomienie kredytu od czasu decyzji bank daje np. 3 miesiące. Nie znam konkretnych okresów, to też powinien z pamięci wyrecytować doradca.
OP ma duży wkład własny więc pewnie pod uwagę może brać wiele banków.
*w niektórych bankach procedura jest inna i można otrzymać ostateczną decyzję bez podpisanej umowy deweloperskiej.
Pierwszą płatnością są nasze własne środki, później następuje uruchomienie kredytu. Od momentu wypłaty pierwszej transzy przez bank do wypłaty całości kredytu występuje karencja w spłacie kapitału. To okres w którym płacone są jedynie odsetki od sumy wypłaconych transz. Kapitał w tym czasie nie jest spłacany. W nielicznych bankach istnieje możliwość wypłaty kredytu w całości, bez podziału na transze. W okresie karencji w większości banków kredytu nie można