Tytuł:Sycylijczyk Autor:Mario Puzo Gatunek:kryminał, sensacja, thriller Ocena: ★★★★★★☆☆☆☆ ISBN:9788381250542 Tłumacz:Jan Jackowicz Wydawnictwo:Albatros Liczba stron:464 Druga część trylogii "Ojca Chrzestnego" zalicza spory spadek jakości w stosunku do swojej poprzedniczki. "Sycylijczyk" opowiada historię Turiego Guiliana, sycylijskiego rebelianta walczącego o dobro biednych chłopów. Poznajemy całą historię jego działalności na Sycylii jak i szczątkową historię sycylijskiej mafii.
Druga część szczędzi nam intryg, spisków i zdrad, którymi przepełniona jest pierwsza część. Wszystko co powinniśmy wiedzieć dostajemy na tacy i nie ma tu miejsca na niespodzianki. Turiemu wszystko się udaje przez co możemy się domyślać jak każda jego przygód się zakończy. Książka jest napisana zbyt prostym językiem i wydaje się być trochę naiwna i patetyczna. Przeszkadzało mi podczas czytania to, że Puzo tłumaczy każdą rzecz jakby czytelnik nie był w stanie domyślić się jej z kontekstu np. przy każdej sarkastycznej wypowiedzi usilne tłumaczenie, że tak to był sarkazm i dlaczego dany bohater w ten sposób odpowiedział. Koniec końców jest to całkiem dobra książka ale zła i rozczarowująca kontynuacja "Ojca chrzestnego". Raczej nie sięgnę po trzecią część.
@Kranuwa: a mnie się podobało :) Swoją drogą jest to prawdziwa historia, ten koleś istniał. Ja miałem do czynienia z Włochami z południa i po tej lekturze zrozumiałem czemu oni tam się tak zachowują.
@francopolo dlaczego? Pomijając zakończenie, znaczna większość, jeśli nie wszystkie zdrady nie mają zbyt dużego znaczenia fabularnego. Porównując to do czego przyzwyczaił nas "Ojciec Chrzestny" w porównaniu do "Sycylijczyka" to nie wydaje mi się żeby ta recenzja była jakoś bardzo zakłamana. A warto zaznaczyć, że po tą książkę sięgną osoby, które najpierw przeczytały pierwszą część.
@Kranuwa: Z takim podejściem - w każdej książce oprócz głównego plot twistu reszta nie ma znaczenia, a po drugie Sycylijczyk nie jest drugą częścią ojca chrzestnego tylko osobną powieścią, gdzie akcja jest na tej samej osi fabularnej i czasowej co ojciec chrzestny, traktowanie jej jak przedłużenie godfathera zniekształca odbiór książki, Sycylijczyk to przede wszystkim książka o przyjaźni - nawet miłość jest traktowana obok co zresztą jest charakterystyczne dla twórczości otyłego
Tytuł:
Sycylijczyk
Autor:
Mario Puzo
Gatunek:
kryminał, sensacja, thriller
Ocena: ★★★★★★☆☆☆☆
ISBN:
9788381250542
Tłumacz:
Jan Jackowicz
Wydawnictwo:
Albatros
Liczba stron:
464
Druga część trylogii "Ojca Chrzestnego" zalicza spory spadek jakości w stosunku do swojej poprzedniczki. "Sycylijczyk" opowiada historię Turiego Guiliana, sycylijskiego rebelianta walczącego o dobro biednych chłopów. Poznajemy całą historię jego działalności na Sycylii jak i szczątkową historię sycylijskiej mafii.
Druga część szczędzi nam intryg, spisków i zdrad, którymi przepełniona jest pierwsza część. Wszystko co powinniśmy wiedzieć dostajemy na tacy i nie ma tu miejsca na niespodzianki. Turiemu wszystko się udaje przez co możemy się domyślać jak każda jego przygód się zakończy. Książka jest napisana zbyt prostym językiem i wydaje się być trochę naiwna i patetyczna. Przeszkadzało mi podczas czytania to, że Puzo tłumaczy każdą rzecz jakby czytelnik nie był w stanie domyślić się jej z kontekstu np. przy każdej sarkastycznej wypowiedzi usilne tłumaczenie, że tak to był sarkazm i dlaczego dany bohater w ten sposób odpowiedział. Koniec końców jest to całkiem dobra książka ale zła i rozczarowująca kontynuacja "Ojca chrzestnego". Raczej nie sięgnę po trzecią część.
#bookmeter #kryminalbookmeter #sensacjabookmeter #thrillerbookmeter
Swoją drogą jest to prawdziwa historia, ten koleś istniał.
Ja miałem do czynienia z Włochami z południa i po tej lekturze zrozumiałem czemu oni tam się tak zachowują.
Teraz trochę głupio wygląda moje narzekanie na to, że wszystko mu sie udaje xd
Średnia ocena z Wykopu: ★★★★★★★★★☆ (8.2 / 10) (5 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-04-01 00:00 tag z historią podsumowań »
W abonamentach: www.legimi.pl
Kategoria książki: kryminał, sensacja
Bardzo niejednoznaczna postać, trochę wybielona w książce.
Niby zastrzelił go Policjant, ale jednak książkowe zakończenie okazało się prawdą.