Wpis z mikrobloga

Dlaczego w mojej okolicy (śląskie) na kanale PMR 5 często się pojawia nośna która trwa kilka godzin? Brzmi to jakby ktoś po prostu perfidnie trzymał ciągle nadawanie. Sytuacja dzieje się tylko na tym jednym kanale, niezależnie od słabego zasięgu czy mocnego.

#pmr #krotkofalarstwo #baofeng
  • 11
@NewEpisode: Możesz, możesz też mieć w domu jakieś urządzenie elektroniczne, które zakłóca, może je mieć sąsiad, milion możliwości.

Odpowiednie tagi: pmr, baofeng, motorola, nie wiem, krótkofalarstwo nie jest związane z częstotliwościami PMR. Działanie w tym hobby nie zmienia nic jeśli o ten wycinek pasma radiowego chodzi. Tak jak CB. One są niezależne, a krótkofalarstwo dotyczy konkretnych wycinków pasm. :)
@NewEpisode: PMR raczej powinien być wolny, więc albo jest to silna lokalnie stacja zakłócająca (debil) albo cały czas masz przy sobie coś co zakłóca. Może to przypadkiem być smartfon jeśli radio jest obok telefonu, może cos w samochodzie (ale wtedy w domu powinno być OK). Mogło uszkodzić się radio. Tak jak pisałem powodów może być milion.