Wpis z mikrobloga

Z zainteresowaniem czytam na wykopie oburzenie na Europę zachodnią, że za mało uchodźców z Ukrainy przyjmują. To już nie jest tak, że "uchodźcą się jest tylko w pierwszym kraju, w którym nie ma wojny, a potem jest się migrantem ekonomicznym"?

Pojawiły się wśród wykopowych ekspertów od prawa migracyjnego jakieś refleksje, że bezrefleksyjnie powtarzali bzdury, czy tak nie za bardzo?

#uchodzcy #prawo
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Andreth: Ale czy ci tutaj szturmują granicę i przekraczają ją nielegalnie czy jednak się rejestrują i robią tak jak nakazuje prawo? Jakoś nie słychać żeby przewalali się przez zieloną granicę i walili do Niemiec.
Są to sami młodzi Ukraińcy czy jednak kobiety z dziećmi i starcy?
I to jest ta różnica między uchodźcą a nielegalnym imigrantem.
  • Odpowiedz
@Andreth: W definicji uchodźcy nie ma mowy o tym, do którego kraju się udaje. Uchodźcę od migranta odróżnia tylko dobrowolność i cel opuszczenia swojego dotychczasowego miejsca zamieszkania.
  • Odpowiedz
W definicji uchodźcy nie ma mowy o tym, do którego kraju się udaje

@cutecatboy: Exactly my point.

@Sababukin: O, ekspert się odezwał. Szkoda, że zupełnie nie na temat. Chcesz jakoś skomentować tezę, że "uchodźcą się jest tylko w pierwszym kraju, w którym nie ma wojny, a potem jest się migrantem ekonomicznym", którą chóralnie powtarzaliście kilka miesięcy temu? Bo jak nie, to wypad.

PS Wpadło ci do głowy, że
  • Odpowiedz
@Andreth: To dlaczego tego nie zrobili tylko walili zielonymi granicami albo morzem opłacając przemytników? A no tak, bo albo specjalnie nie wzięli papierów albo mieli podrobione i c--j wie kim byli.
Nie mam zamiaru się wypowiadać o relokacji bo nie broniłem tezy o tym że takie coś jak pierwszy bezpieczny kraj istnieje, wskazuje ci różnice między uchodźcą a nielegalnym imigrantem, wtedy był kryzys nielegalnych imigrantów a nie uchodźców wojennych.
I
  • Odpowiedz
@Sababukin: odnośnie do twojego pierwszego posta, według definicji uchodźcy ani płeć, ani sposób przekraczania granicy, ani kraj do którego ci ludzie się udają nie mają znaczenia, bo ta definicja w ogóle nie wspomina o tych rzeczach. Liczy się tylko i wyłącznie powód, dla którego opuszczają swoj kraj, przy czym należy pamiętać, że wojna to tylko jedna z kilku przyczyn, dla których ktoś może chcieć uciec z kraju.
  • Odpowiedz
To dlaczego tego nie zrobili tylko walili zielonymi granicami albo morzem opłacając przemytników?

@Sababukin: Bo, naiwne, zagubione dziecię (czy to jest wystarczająco kulturalnie?), polska służba graniczna na granicy polsko-białoruskiej od 2017 zasadniczo nie przyjmuje wniosków o ochronę międzynarodową od nikogo oprócz Białorusinów. Co wiadomo każdemu, kto się choć minimalnie interesował np. sytuacją rodzin czeczeńskich na przejściu kolejowym w Brześciu.

Możesz mi przypomnieć, ilu urzędników przyjmowało wnioski o ochronę międzynarodową od
  • Odpowiedz
@cutecatboy: A jaką oni mieli przyczynę? No właśnie nie wiemy bo robili to nielegalnie nie rejestrując się.

Bo, naiwne, zagubione dziecię

@Andreth: I jak tu dyskutować? Żegnam, może bym kontynuował, ale z chamem nie mam zamiaru, pięknie mama wychowała, pozdrów ją.
Trafiłaś na czarną więc nawet się nie produkuj do odpowiedzi, nie odczytam.
  • Odpowiedz
PS

wtedy był kryzys nielegalnych imigrantów a nie uchodźców wojennych.

Nie było żadnego kryzysu, od tego trzeba zacząć. Wtedy było w sumie około 20 tys ludzi przez kilka miesięcy. Porównaj z liczbami teraz.

A
  • Odpowiedz
@Sababukin: Nie chodzi mi o konkretne przypadki. Chciałem jedynie zaznaczyć, że czynniki, o których wspomniałeś w pierwszym poście (płeć, sposób przekraczania granicy, kraj docelowy), nie zawierają się w definicji uchodźcy. Jedyną różnica między uchodźcą a migrantem jest powód i pilność zmiany miejsca zamieszkania, nic więcej.
  • Odpowiedz
@cutecatboy: No tak, ale tutaj na przykładzie widzimy ludzi uciekających z Ukrainy ich celem ucieczki i miejscem rejestracji jest Polska, Słowacja i Rumunia skąd czekają albo sami jadą dalej, do rodzin czy do chętnych pomóc.
W jaki sposób gość z Erytrei albo Pakistanu nagle pojawia się we Włoszech czy Grecji? Nie będąc nigdzie wcześniej rejestrowanym, ich celem od początku była ue bo merkel obiecała opierunek o nic innego nie chodziło.
  • Odpowiedz