Wpis z mikrobloga

Jaka pasta do zębów wybielająca polecana przez wykopowiczów?

Oraz jaki płyn do płukania jamy ustnej?
Ostatnio używałem eludril care i naprawdę czułem różnicę, bielsze zęby ale co najważniejsze czułem taką "gładkość" na zębach praktycznie przez cały dzień - w porównaniu do braku użycia tego.

Po poradach wykopowiczów, przestałem używać płynu OD RAZU PO szczotkowaniu, używam go w ciągu dnia.
Wołam pomocnika @SkrytyZolw
#stomatologia #zeby #zdrowie #dentysta #higiena
  • 18
  • Odpowiedz
@Estetykatopodstawa: żadna. Pasty nie wybielają, a tylko bardzo szkodą. Większość działa jak papier ścierny, zdzierając osady razem ze zdrowym szkliwem, szczególnie pasty z węglem. Szkoda zębów. Popraw jakość higieny (szczotkowanie rano i wieczorem, nitkowanie, oczyszczanie języka), wykonuj regularnie profesjonalną higienizacje w gabinecie stomatologicznym i tyle wystarczy. A jak chcesz zmienić barwę zębów, to wybierz wybielanie nakładkowe.
Jak masz problem z intensywnym odkładaniem się osadów, z powodu diety czy palenia, to
  • Odpowiedz
@SkrytyZolw: Wprowadziłem nitkowanie, niemniej nie czuje różnicy, jedzenie również mi nie zalega ale i tak to robię - przecież nie muszę czuć różnicy aby to działało ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Mam problem z kamieniem ale jedynie wokół retainera.

Okej, co do tego co wymieniłaś to brakuje oczyszczania języka.
Co polecisz w tej materii?
  • Odpowiedz
@Estetykatopodstawa: Są specjalne skrobaczki do języka, np.: https://www.shop-dent.pl/pl/products/gum-butler-tongue-cleaner-760-szczoteczka-i-skrobak-do-jezyka-3058.html

Może Ty nie widzisz różnicy, ale Twój dentysta już tak ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mam problem z kamieniem ale jedynie wokół retainera.

Czyli musisz coś w tej okolicy poprawić. Masz szczoteczkę elektryczną? Znacznie ułatwia higienę. Używasz specjalnych nici do czyszczenia okolicy pod retainerem (np. super floss)?
  • Odpowiedz
@Estetykatopodstawa: To błąd, absolutnie nie można używać szczoteczek z twardym włosiem, są zbyt "agresywne" i nie przynoszą korzyści. Wybieraj te z miękkim włosiem. Zdecydowanie zachęcam do zmiany szczoteczki na elektryczną, naprawdę warto. A nie musi to być droga szczoteczka, taka za 150zł też będzie swoją funkcję spełniała. Najważniejszy jest czujnik nacisku, reszta bajerów to już wedle własnego uznania.
  • Odpowiedz
@SkrytyZolw:

Pozwolę sobie zadać tutaj pytania które chodzą mi po głowie, dużo skorzystałem z twoich porad, jestem Ci bardzo wdzięczny za to :) Jeszcze poniże myśli mi chodzą po głowie:

1. Używając pasty Himalaya stain away należy równolegle korzystać również z remineralizującej zgadza się? Czyli rano Himalaya stain away wieczorem
  • Odpowiedz
@Friktus:

1. Tak, ja wieczorem używam albo Sensodyne Odbudowa i ochrona albo coś z Curasept biosmalto. A raz do roku zużywam tubkę tooth mousse'a.

2. Nie, lepiej mieć oddzielną lub skrobaczkę. Nie ma tu żadnej techniki, jedziesz od tyłu do przodu. Po umyciu
  • Odpowiedz
@SkrytyZolw:

Dzięki

A jeszcze rozumiem żeby szczotkować 30 minut po posiłku, a rano przed śniadaniem wypłuczenie zębów ciepłą wodą i 30 min po śniadaniu mycie ich jest ok? Albo przed śniadaniem tylko szczotkowanie.

I czy czas 30 min dotyczy także ewentualnych kaw i herbat czarnych, owocowych wypitych po posiłku.
  • Odpowiedz
@SkrytyZolw: szczoteczką curaprox ultra soft można bez obaw wcierać paste tooth mouse bez specialnej techniki? Bo nie wiem czy te miękkie włosie ma zapewniać bezpieczeństwo
  • Odpowiedz