Wpis z mikrobloga

Wie ktoś jak zasymulować kasetę w magnetofonie bez jej faktycznego odtwarzania? Przerabiam radio samochodowe żeby odtwarzać muzykę z telefonu, wlutowałem się kablem aux w piny wyjściowe głowicy kaseciaka, generalnie wszystko fajnie śmiga ale żeby dało się słuchać muzyki z telefonu w odtwarzaczu musi być jakaś kaseta bo inaczej głośniki są zmutowane, oczywiście jak odtworzę kasetę z nagraniem to nakłada mi się razem z tym muzyka z telefonu więc słuchać się nie da. Jest na to jakiś sposób? Pierwsze co mi przychodzi na myśl to to żeby mieć włożoną nie nagraną kasetę ale jak taśma przejdzie do końca to będzie wyciszać głośniki aż nie przewinie do początku więc trochę słabo, gdzieś czytałem że wystarczy założyć gumkę recepturkę na silniczki aby po prostu wykrywały jakiś opór ale to niby różnie jest rozwiązane w różnych radiach i faktyczny stan kasety mogą sprawdzać impulsatory czy coś tego typu. Ktoś kombinował z czymś takim? jak coś mam radio Beckera od mojego gruza #e39 ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#elektronika #pytaniedoeksperta
imthehighestintheroom - Wie ktoś jak zasymulować kasetę w magnetofonie bez jej faktyc...

źródło: comment_16470237123HL9au4UjMF6csv46NLvI4.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
@imthehighestintheroom: robiłem identyczny myk w w220.
Tylko nie aux, a wlutowałem moduł BT.
Sposoby są dwa.
Kaseta bez taśmy (serio, wyciągnij taśmę i zostaw samą kasetę z kółkami.
Albo rozkręć radio i zobacz które zapadki czy ząbki odpowiadają za sygnał zajętości komory i je na stałe jakoś wduś (zlep czymś lub trytytka).
  • Odpowiedz
@imthehighestintheroom proponuje zmieniarke WEFA Ładnie zrobiony moduł BT wpina sie w oryginalne wejście w radio z tyłu lub w bagażniku (zależy od wersji radia) potem sobie odpalasz cd w radiu i fryga. Dodatkowo działa przełączanie utworów np ze spotify w kierownicy. Koszt 200zł. Wersje z aux i usb droższe.
Dodam, że też mam kaseciaka.
  • Odpowiedz