Wpis z mikrobloga

@jozef-dzierzynski: 1) juz ci mowilem ze masz wyjsc ale teraz ci w tym pomoge. 2) wrzuciles fotke plyty ktora dwa dni temu strzelano na krakowskim mcs-ie. sprytnie omijasz fakt ze sam autor tej fotki na feju swojej firmy podkresla w jej opisie ze to test golej plyty i do kompletu zawsze potrzeba oslony przeciw fragmentom pociskow - co ja rowniez zawarlem w swojej instrukcji bieda edyszyn plyty by ja od frontu oklejac.

gardze toba. nie zmarnujesz mi ani minuty zycia wiecej.

@washington: daje ale jakos od zeszlego roku z 10% zrobilo sie 5% (obiecali przywrocic dyszke soon gdy nie bedzie
  • Odpowiedz
@BrzydkiBurak: Skąd wziąłeś informację, że stalowa płyta nie potrzebuje trauma pada? Jest on niezbędny, żeby uniknąć obrażeń wewnętrznych i połamania żeber, bo stal praktycznie nie rozprasza energii uderzenia pocisku.

Ba, czasami nawet przy cermice dobrze jest trauma pad mieć.
  • Odpowiedz
@Strus: podkresle ze chodzi o rodzaj konstrukcji sugerowany w obrazku - mozna ale nie ma obowiazku mocowac amortyzacji. chodzi o grube plyty z hardoxu ktore dzieki swojej duzej masie zachowuja duza bezwladnosc i nie rozpedzaja sie. nie ma rowniez z nimi problemow miejscowego odksztalcenia znanaego z plyt kompozytowych w ktorych energia ma byc pochlaniana przez odksztalcenie na wewnetrznej (od strony ciala) warstwe wlokien czy uhmwpe.

informacje biore z wlasnych eksperymentow
  • Odpowiedz
@BrzydkiBurak: ale to ze nie ma odkształcenia z tylu na płycie to nie znaczy, że nie przenosi ona energii na organy wewnętrzne. Dla przykładu zobacz jak w tym teście ostatni strzał z 6 mm ARC w ogole nie dokształcić płyty, natomiast energia przeniesiona na glinę jest ogromna (wiem, ze to nie stalowa płyta, chodzi mi o zasadę).

Stalowa płyta zrobiona tak jak opisałeś bez trauma pada nie spełni swojej roli
Strus - @BrzydkiBurak: ale to ze nie ma odkształcenia z tylu na płycie to nie znaczy,...
  • Odpowiedz
@Strus: prezentowana na filmie plyta stalowa hasco to model o obnizonej masie - ok polowe lzejsza od proponowanego w moim obrazku hardoxu. plyta hasco jest wykonana ze stali dobranej tak by ulegala deformacji dynamicznej - hardox jest sztywny. dla rownowagi polecam filmik inrangetv z 1 listopada 2019 "armor testing: blunt force trauma".

ponowanie - instrukcje ktore zawarlem w obrazku potwierdzilem na zywo. obrazek nie jest zaproszeniem do debat i porownan
  • Odpowiedz
@BrzydkiBurak: to, że normalnych rozwiązań nie ma w sklepach nie znaczy, że trzeba ludzi narażać na niebezpieczeństwo chałupniczymi rozwiązaniami. Lepiej nie mieć płyty i wiedzieć, że nie mamy szans przy postrzale, niż mieć złudne poczucie bezpieczeństwa.

To taka sama sytuacja jak z ludźmi którzy szyja sami opaski uciskowe z elementami drukowanymi na drukarkach 3D, które rozpadają się w rękach podczas zakładania, i mówią, ze lepiej mieć taka, niż żadna.

PS:
  • Odpowiedz
@Strus:

to, że normalnych rozwiązań nie ma w sklepach nie znaczy, że trzeba ludzi narażać na niebezpieczeństwo chałupniczymi rozwiązaniami. Lepiej nie mieć płyty i wiedzieć, że nie mamy szans przy postrzale, niż mieć złudne poczucie bezpieczeństwa.

juz mi wystarczy tego niebezpiecznego #!$%@?. plyty "chalupnicze" z hardoxu pokryte kompozytem lub guma po 1) dzialaja jako skuteczna ochrona balistyczna 2) sa ciagle dostarczane na ukraine z wsparciem logistycznym i wdziecznoscia sbu 3)
  • Odpowiedz
@BrzydkiBurak: Jeszcze raz powtarzam, brak odkształcenia nie oznacza, że cała energia nie zostanie przeniesiona na użytkownika. To jest taka sama głupota jak to, że stare samochodu są lepsze niż nowe, bo przy wypadku ramą pojazdu się nie odkształca.

Jeśli nie badałeś jak duża energia jest przenoszona przez płytę na użytkownika to proponuje się nie wypowiadać tak jednoznacznie, bo na 99.9% nie masz racji.

Fajnie jest walić konia do tego, ze
  • Odpowiedz
@Strus: mam na 100% racje bo to sprawdza sie na zywo. jesli nie mozesz sam sprawdzic na strzelnicy to jest matematyka i fizyka - gotowe wzory - nawet kalkulatory online dla predkosci cial w zderzeniach sprezystych i niesprezystych na poczatek. policz sam - nawet gdy pomijamy znaczaca utrate ek pocisku w cieplo i zmiane wektora (fragmentacja) to przy sztywnej plycie o masie ~4kg i duzej powierzchni ... jest to jak
  • Odpowiedz