Mam w #mariadb kolumny o wartościach binarnych, chciałbym aby w wierszach pojawiał się string np 'wylaczone' gdy 0 i 'wlaczone' gdy 1. Jak to zrobić? #bazydanych #sql
@rosso_corsa: najprościej to chyba coś w deseń 1. zrób sobie nową tabelkę o kolumnach jak bazowa + kolumna STATUS varchar w kórej będziesz miał to mapowanie 2. procedura insertująca dane z jednej tabelki do drugiej która będzie wypełniać kolumnę status. 3. jak będzie działać jak powinno, to zrób rename tabelkom ¯\_(ツ)_/¯ no chyba że to nie działa w mariadb :D
@Arogancky: nie mam uprawnień do tworzenia widoków, myślałem że to się może da w prosty sposób jakimś ifem czy aliasem ale widzę że to chyba grubsza sprawa
Czemu tyle osób z tagu ogląda F1 na Viaplay, skoro roczny sub wychodzi tam w promocji 528 zł, a F1 TV PRO 50 eur, czyli obecnie jakieś 235 zł? Oglądacie też inne seriale na Viaplay, czy chcecie po prostu polską transmisję? #f1 #viaplay #viaplayf1
1. zrób sobie nową tabelkę o kolumnach jak bazowa + kolumna STATUS varchar w kórej będziesz miał to mapowanie
2. procedura insertująca dane z jednej tabelki do drugiej która będzie wypełniać kolumnę status.
3. jak będzie działać jak powinno, to zrób rename tabelkom ¯\_(ツ)_/¯
no chyba że to nie działa w mariadb :D
jak masz binary type to nawet UPDATE na varchara nie zrobisz tym. Moze o widok Ci chodzi?
select case kolumna_bool when 0 then 'wyłączone' when 1 then 'włączone' end as jakistam_alias from tabela