Wpis z mikrobloga

@MachiavelliTan:
Skąd informacje o "dopłatach do rat, wakacji kredytowych, umarzanie odsetek i innych tego typu"? Pod artykułem niczego takiego nie ma.

Taką tarczę antyputinowską przygotowujemy" - powiedział szef rządu na antenie Polsat News.

Premier wyjaśnił, że będzie ona dotyczyła tych wszystkich elementów życia gospodarczego, które cierpią na skutek wojny, czyli wzrost gospodarczy, waluta, inflacja, stopy procentowe.
@MachiavelliTan:
Tylko, że ta spekulacja stoi trochę w sprzeczności z tym, co powiedział premier. Umocnienie waluty, zmniejszenie inflacji i ustabilizowanie stóp procentowych, stoi w opozycji do pomocy kredytobiorcom.

Co do programu 1200 zł na uchodźcę to nie będę się wypowiadał, bo mam mieszane uczucia i czekam na więcej szczegółów. Może to być dobry pomysł lub idea kompletnego kretyna - wszystko zależy od tego, jak finalnie będzie program wyglądał, jakie miał uwarunkowania
@kiedysbedetuplatynka:
Trudno - w obecnej sytuacji pozostaje nam na razie czekać na szczegóły zamiast promować dezinformację i ogłaszać jakąś kampanię spekulacji, przeszkadzającą całej akcji i kierunkującą niechęć społeczną wobec przyszłych beneficjentów. Po prostu wziąć na wstrzymanie bo wszelkie teorie na razie nie wniosą nic dobrego. Będą szczegóły, które ukażą jaki program jest durny, to będziemy rozgłaszać i protestować.
Masz też aktualnie wiele zapewnień zza oceanu i z UE, że będą pomagać
Oj, bardzo daleko mi do pisofila ale jestem ciekaw, co byście zaradzili zrobić, wobec konsekwencji ostatnich wydarzeń.

@Fyor: Ratowałbym wiarygodność waluty, a na to jest tylko jeden sposób i pewnie się domyślasz jaki.

Co do darmowej gotówki, to przecież powiedzieli, że będzie 500+ i inne socjale dla Ukraińców i wczoraj jeszcze te 1200zł miesięcznie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mało? Pewnie będzie więcej ( ͡° ͜ʖ
Oj, bardzo daleko mi do pisofila ale jestem ciekaw, co byście zaradzili zrobić, wobec konsekwencji ostatnich wydarzeń.

@Fyor: Radzilbym utrzymać kierunek. Bronić PLN, stópki procentowe do góry ostro. Wpuścić uchodzców do kraju, ale ich fundowanie pozostawić akcjom obywatelskim, lub UE jeśli chce się angażować.
@marek-krakow:

Ratowałbym wiarygodność waluty, a na to jest tylko jeden sposób i pewnie się domyślasz jaki.

Były już tutaj akcje uświadamiające, dlaczego aktualnie mamy takie wahania na PLN i czy możemy krótkofalowo im zaradzić. Wczoraj na główną dostał się nawet fajny artykuł napisany przez jednego gościa z Wykopu. Poszukaj i poczytaj - trochę ci pewne rzeczy może rozjaśnić poza populistycznym gadaniem o "umacnianiu waluty". Radzę się doinformować, ewentualnie zasięgnąć trochę teorii
@kiedysbedetuplatynka:
I tu się mylisz. Nie mamy zatem o czym mówić. Trolluj sobie dalej ale nie licz, że ktoś będzie cię traktować serio.

@marek-krakow:
Gadać to nie ma z takimi osobami jak ty. Mieć wszelkie informacje w zasięgu ręki za pomocą internetu a cechować się taką arogancją i ignorancją to niewątpliwie wielkie osiągnięcie. Dalej puszczaj te swoje populistyczne posty o umacnianiu mitycznej waluty nie rozumiejąc clou problemu.

Coraz mniej się
@Fyor: @MachiavelliTan: obawiam sie, ze czeka nas zamrozenie wibor, powaznie. Bo wiedza, ze musza ruszyc stopami do gory. Banki zarazem badajac zdolnosc robily limit ruchu na 2,5pp (najczesciej). Oznacza to, ze ok 80% kredytow w polsce ten prog juz przekroczylo lub zaraz przekroczy, przez co moga wykraczyc sie banki. Konsekwencje zamrozenia beda rownie tragiczne - problemy z plynnoscia i - moim zdaniem - zapasc kredytowa.

Oni wiedza w jakiej sa