Wpis z mikrobloga

jaką palarnie speciality polecacie? zależy mi na normalnych cenach i sporym wyborze kaw z metodą obróbki naturalnej fermentacji, jasno palone pod alternatywy

#kawa
  • 15
@Roni11: mujeres to taki ich flagowy produkt, od zawsze trzyma poziom. Mnie już się trochę znudził i teraz piję Mefisto od MastroAntonio, bardzo intensywne i wręcz przyprawami smakuje mimo że wcale nie jest bardzo ciemno palone, podpasowało mi
@Roni11: to tylko tradycyjny podział mówiący, że mocniej palone pod espresso, a jaśniejsze pod przelewy. wynika z tego, że tradycyjnie włoskie espresso jest intensywne, gęste, niemalże syropowe, mocne palenie przykrywa kwaskowość i owocowość kawy uwydatniając smaki czekoladowe, orzechowe, karmelowe. jaśniej palona kawa uwydatni właśnie tę owocowość i kwaskowość. przyjęło się, że czekolady, orzechy i karmele idą do espresso (albo do capu bo dobrze się łączą z mlekiem), a owoce i orzeźwienie