Ukrofilia w mediach gniecie już niektórym mózgi. Jakie "w Ukrainie" ? Co to za kalectwo, jak noworodek z HIV po ukraince? Po polsku tylko i wyłącznie "na Ukrainie" #ukraina #jezykpolski #polska #takaprawda
choć słowniki dają pierwszeństwo konstrukcjom: na Ukrainę, na Białoruś, na Litwę, na Słowację (oraz: na Ukrainie, na Białorusi, na Litwie, na Słowacji), to w tekstach coraz częściej pojawiają się – zgodne z systemem języka – wyrażenia z przyimkami do (do Ukrainy, do Białorusi itd.) i w (w Ukrainie, w Białorusi itd.), stosowane zresztą powszechnie przed XIX wiekiem. Te drugie zyskują coraz większą akceptację, można więc sądzić, że
@WykopekzDonbasu: Na rusycyzmy też masz alergię? Często używamy „a”, np. To nie ja, a mój brat. W poprawnej polszczyźnie powinniśmy użyć słówka lecz, ale.
Szanowna Pani,
choć słowniki dają pierwszeństwo konstrukcjom: na Ukrainę, na Białoruś, na Litwę, na Słowację (oraz: na Ukrainie, na Białorusi, na Litwie, na Słowacji), to w tekstach coraz częściej pojawiają się – zgodne z systemem języka – wyrażenia z przyimkami do (do Ukrainy, do Białorusi itd.) i w (w Ukrainie, w Białorusi itd.), stosowane zresztą powszechnie przed XIX wiekiem. Te drugie zyskują coraz większą akceptację, można więc sądzić, że
Często używamy „a”, np. To nie ja, a mój brat. W poprawnej polszczyźnie powinniśmy użyć słówka lecz, ale.
Zamiast agresywny – zaborczy, napastniczy.
W miejsce akurat – w sam raz,