Wpis z mikrobloga

Jakie najwygodniejsze i możliwie bezobsługowe drukowanie przez sieć? Mam domowy serwer, do niego podłączona przez USB drukarka HP DeskJest 2600. Chcę drukować z telefonu, jak i komputera. Na tym serwerze zainstalowałem CUPS i Sambę, i o ile drukowanie z poziomu PC działa spoko, o tyle problem jest z drukowaniem z telefonu(Android). Jedynie aplikacja Lets Print Droid wydrukowała coś, ale i tak prawie połowa dokumentu(PDF) ucięta :/

#android #raspberrypi #homeassistant #drukarki
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@matibu06: a producent drukary nie udostępnia jakiejś apki do druku, w końcu ustawiłeś ją w cups jako sieciową?

już lata jak ostatni raz grzebałem przy cups, ale jakieś rozwiązanie w stylu druku dokumentów z konkretnego katalogu po wysłaniu np. poprzez ftp, albo mailem - choć to drugie wymaga dość sporo kombinowania, ale i takie rozwiązania były wdrażane.
  • Odpowiedz
  • 0
@Dibhala: udostępnia, ale to trzeba łączyć się do sieci WiFi tworzonej przez drukarkę. A to jest uciążliwe. Oczywiście HP jest na tyle z-----e że nie pozwala zresetować hasło do GUI ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@matibu06: to nie możesz podpiąć drukary do istniejącej sieci wifi poprzez WPS?
ja nie będę zgadywał co za drukarkę HP masz. Już samo to, że jest to HP powoduje u mnie anulowanie wpisu.

Interfejs ethernet były miodzio, lecz tańszy jest moduł wifi :|

Ale jeśli drukara ma wifi to i BT powinna mieć. Akurat po BT się elegancko
  • Odpowiedz
  • 1
@Dibhala: pisałem, HP deskjet 2600,wiem że HP to g---o ( ͡° ͜ʖ ͡°)

W sumie myślę też o innym rozwiązaniu - mam jakąś kartę Wi-Fi na USB, podepnę do serwera, podłącze się do wifi drukarki, przekieruje wszystkie wymagane porty z LAN IP serwera - - > IP drukarki, i teoretycznie łącząc się w sieci domowej z serwerem powinienem mieć dostępne drukowanie tak, jakbym łączył się do
  • Odpowiedz