Aktywne Wpisy
Sos_Tatarski69 +16
#polityka #sejm #wybory Mam pytanko do wyborców, którzy tak bardzo byli uśmiechnięci przy urnach w zeszłym roku, szczególnie na Jagodnie.. W związku z tym, że minęło już kilka dobrych miesięcy kadencji, a rudy [pkazał już swoje prawdziwe oblicze między innymi podwyższając VAT na żywność o 5% tworząc drożyznę w sklepach, od 1 lipca kolejna ogromna podwyżka na prąd i gaz, a eksperci już zapowiadają znaczący wzrost bezrobocia, czyli de facto powrót do
kryminalnykwadrans +335
Czytam, że jak oszukuje się w sklepie, przy kasach samoobsługowych to wzywa się policję i robi się sprawę z art. 286kk. Zresztą słusznie jak oszukuje się świadomie.
Dlaczego tylko to nie działa w drugą stronę? I jak sklep oszukuje to mówi się tylko i wyłącznie o zwykłej pomyłce, a nie przestępstwie? Prawo powinno być równe dla wszystkich prawda?
#handel #zakupy #prawo
Dlaczego tylko to nie działa w drugą stronę? I jak sklep oszukuje to mówi się tylko i wyłącznie o zwykłej pomyłce, a nie przestępstwie? Prawo powinno być równe dla wszystkich prawda?
#handel #zakupy #prawo
i teraz tworzac obiekt chcialbym miec:
data = obj['dyrektor'] ['nauczyciel'] ['uczen']
potrzebuje tego do czytania z jsona.
nie wiem jak to teraz zapisac zeby z
['dyrektor', 'nauczyciel', 'uczen']
uzyskac
['dyrektor'] ['nauczyciel'] ['uczen'] ?
moga byc tez sytuacje ze
self.objects = ['dyrektor', 'nauczyciel']
albo
self._objects = ['dyrektor', 'nauczyciel', 'uczen', 'wozny']
#naukaprogramowania #python
Jeśli tak to data = [[obj] for obj in objects]
self.objects = [['dyrektor'], ['nauczyciel'], ['uczen']]
ale nie wiem jak to pozniej przeksztalcic na
data = obj['dyrektor'] ['nauczyciel'] ['uczen']
wpisanie
data = obj[self.objects]
nie przechodzi bo jest lista list
objects = ['dyrektor', 'nauczyciel', 'uczen']
data = []
data = [[x] for x in objects]
print(data)
O to chodziło?
data = obj
for title in self._objects:
....data = data[title]
#edit: trudno sie formatuje na wykopie kod hehe
Zadziała. Ale to bardzo zła konstrukcja. Jeśli musisz korzystać z takiego potworka, to inaczej zaplanuj klasę.
i teraz mam 'adres' tego elementu zapisalem go sobie w postaci:
zmienna = [['dyrektor'], ['nauczyciel'], ['uczen']]
natomiast odwolanie aby go dostac ma wygladac tak:
odwolanie = tablica['dyrektor'] ['nauczyciel'] ['uczen']
po prostu nie wiedzialem jak ['dyrektor'] ['nauczyciel'] ['uczen'] przekazac w jednej zmiennej wiec wsadzilem to w jedna liste. no i teraz nie wiem jak to przeksztalcic jedno w
w sumie doszedlem ze mozna to przekazac w ten sposob
zmienna = ['dyrektor', 'nauczyciel', 'uczen']
a pozniej
odwolanie = tablica[zmienna [0]] [zmienna [1]] [zmienna [2]]
ale teraz nie wiem jak zrobic inkrementacje w odwolaniu jakby elementow tablicy bylo mniej albo wiecej
@fidd27: dziala tylko mysle jak ( ͡° ͜ʖ ͡°) poczekaj, debugujac to po prostu zmniejsza coraz bardziej rozmiar listy wchodzac w jej kolejne podlisty tak?
Wykop nie czyta tabulacji, dlatego zaznaczam ją w kodzie poprzez #----#. Usuń je u siebie w staw pojedynczy tab.
import functools
from functools import reduce
import operator
szukanauczen =
splaszczanie jsona to chyba nie najlepszy pomysl. nie wiem jak sie pozniej odwolac do klucza ktory z "Andrzej" zmieni sie na "Dyrektor.Andrzej" no chyba ze bym stringi dodawal. Myslalem bardziej zeby zrobic to tak:
json:
{
"pracownicy":
{
"Dyrektor":"Andrzej",
"Nauczyciel":"0lek",
"Uczeniowie":
{1:"wojtek",
2:"michal"
}
},
"wozny":
{"1:"czesiek"
}
# więcej w dokumentacji --> https://docs.python.org/3/tutorial/datastructures.html
# założenie, że kluczowe słowo stoi na pierwszym miejscu w [], inaczej musisz robić walidację
teachers = [['uczen',['nazwisko', 'stopnie']],['dyrektor',['pensja']],['nauczyciel']]
# zastąb znak pojedynczym tabulatorem <-> oraz znak <-->