Wpis z mikrobloga

Z reguły staram się wrzucać dość ciekawe i warte uwagi rzeczy na #pilkanozna bo są dni kiedy na tagu niektórzy mogą narzekać na brak konkretów a stertę pierdół.

Mimo wszystko rozśmieszyła mnie upartość Flaminiego w sprawie chyba naprawdę błahej w porównaniu do obowiązków jakie na nim spoczywają. Z drugiej strony możemy mówić o #!$%@?ści klubu i dość dziwnej tradycji(o ile to w ogóle prawda).

Jakiś czas temu natknąłem się na krótki wpis na #kopnijbiegnij o tym, że Flamini nie toleruje grania spotkania w długim rękawie. Olałem go bo myślałem, że to jakieś plotki mające na celu kwestionować atmosferę w drużynie. Można pomyśleć, że to raczej powinna być swoboda dla piłkarza bo jakikolwiek dyskomfort podczas meczu może w jakimś stopniu(niewielkim ale jednak) wpłynąć na dyspozycje przez te gorące 90 minut.

Okazuje się, że jednak piłkarze nie mają aż takiej swobody w kwestii długości rękawów. Podobno w szatni Arsenalu(w sumie nie tylko szatni ale w całym klubie) jest tradycja, która polega na tym, że to kapitan wybiera długość rękawów z jakimi będą grać wszyscy zawodnicy. Niestety dla francuskiego pomocnika słowo ,,wszyscy” jest tutaj kluczowe.

Pierwszy raz(prawdopodobnie) Flamini sprzeciwił się wyboru kapitana przed meczem z Manchesterem United.  Thomas Vermaelen wybiera rękawy długie, które nie pasują Francuzowi.

Drugi raz wydarzył się wczoraj i wywołał małą burzę w mediach. Flamini ponownie nie zgodził się na długie rękawy i po kłótni z osobą odpowiedzialną za stroje(Vik Ackers) wziął nożyczki i przeciął rękawy do odpowiadającej mu długości.

Podobno Flamini zrobił to samo w meczu z Manchesterem United, o którym wcześniej wspominałem ale nie umiem sobie przypomnieć jak wyglądały jego rękawy.

Niestety koszulka, którą prawdopodobnie(prawdopodobnie bo nie pamiętam by miał pocięte rękawy, wspominają o tym tylko media) pociął Flamini przed meczem z Manchesterem United była z symbolem kwiatu maku, który ma za zadanie uczcić i przypominać o bardzo ważnym dniu w Anglii – Dniu Pamięci, który oddaje cześć żołnierzom poległym na wojnie. Koszulki te są z reguły wystawiane na aukcje charytatywne.

Wenger zapytany o całą sytuację powiedział tylko, że więcej taka sytuacja się nie powtórzy. Sam Flamini zaznaczył krótko, że po prostu lubi grać w koszulkach z krótkim rękawem.

Inne zdjęcie, inne ujęcie, gorsza jakość:

https://scontent-a-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/1450295_258678627615664_1801474262_n.jpg

EDIT:

Udało mi się znaleźć fotkę z meczu z Manchesterem United:

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2013/11/27/article-2514132-19547F7500000578-150_634x465.jpg

Czyli jednak uciął w obydwóch spotkaniach. :)

#pilkanozna #arsenal
Pobierz Vojak - Z reguły staram się wrzucać dość ciekawe i warte uwagi rzeczy na #pilkanozna ...
źródło: comment_5L1F1LWrQy69JzZgOXd1Km10QDQkWxdT.jpg
  • 11
@Vojak: Troche w obronie Flaminiego się wypowiem, gram amatorsko na orliku z 3 razy w tygodniu ale tez nie lubię długich rękawów no ale jak jest baaardzo zimno to czasem założę ale np dużo osób u mnie gra w czapkach a ja w tym nie potrafie, przeszkadza mi z jakiegoś wzgledu. Nie powinna wpływać na koordynacje a u mnie to robi, nie potrafie sie szybko obrócić czy dobrze ustawić w obronie