Wpis z mikrobloga

Tak się zastanawiam (nie mam pojęcia o wojnach i geopolityce, więc idealnie nadaję się do dyskusji ;) ), jeśli po tych kilku dniach cały świat miał możliwość zobaczenia tego, że ta "potężna" rosyjska armia tak naprawdę jest zbieraniną pijaków, amatorów i w sumie patałachów ubranych w byle co, wyposażonych w sprzęt sprzed pół wieku, to jak na to patrzą Chiny i jakie to może mieć konsekwencje? Chinole układały się z Rosją przeciw NATO i Zachodowi, a teraz widząc, że ich sojusznik to po prostu banda gamoni mogą nawet zaatakować ich samych (zdaje się, że czają się na Syberię), bo zakładam, że jednak w Chinach jest mniejszy rozpiździaj niż w bandzie Putina. Albo np. wykorzystają ewentualne zmiany w rządzie Rosji, co też wydaje się prawdopodobne i wtedy mogą ich uderzyć. Trochę to przerażające.
#wojna #rosja #ukraina
źródło: comment_1645959287jFeXU4xJ1Pm9TcT96jKeGO.jpg
  • 10
@gotiman13: @TatoAktywny: no ale jednak jest różnica między zagubionymi wychudzonymi dzieciakami w armii rosyjskiej, a zmotywowanymi, wspartymi psychologicznie i wyposażonymi po zęby amerykanami? Przecież taki przeciętny amerykański trooper wygląda jak robot z przyszłości tak jest obwieszony techniką, a jak popatrzyłem sobie na tych rosyjskich obdartusów w gumofilcach to to nawet nie jest różnica tylko przepaść. Ba, nawet polscy żołnierze są sto razy nowocześniej doposażeni, mimo, że mamy na co narzekać.
@gotiman13: no więc właśnie - chodzi o momenty kiedy wychodzi szydło z worka. Jest masa filmów z operacji amerykańskich, gdzie nawet "zwykli" szeregowcy mają taki sprzęt, że on wygra każdą bitwę właściwie za nich. A Rosja właśnie teraz też się "odsłoniła" i pokazała jak to u nich wygląda naprawdę. Bo chyba nie chcesz mi powiedzieć, że w armii USA też kradną sobie nawzajem paliwo, łażą w obdartych łachmanach już w 2
@gotiman13: chyba nie rozumiesz o czym ja piszę ( ͡° ͜ʖ ͡°) ja mówię, że większość armii na świecie już dawno ma świadomość, że IX wiek się skończył, a z tego co widzimy od kilku dni - rosyjska armia nie.
@gotiman13: właśnie chodzi mi o to, że nie mam podstaw, by Ci wierzyć, więc nie wierzę. Przykładowe filmiki np. z egzekucji pojedynczych amerykańskich, albo europejskich jeńców przez terrorystów na Bliskim Wschodzie w ostatnim dziesięcioleciu pokazują, że to byli dobrze wyposażeni ludzie, nikt nie wyglądał jak wieśniak oderwany od pługa. Nie wiem o jakiej propagandzie mowa w takiej sytuacji? "Weźcie dajcie temu jeńcowi najlepsze wyposażenie, żeby ładnie wyglądał podczas egzekucji przez Talibów"?
@gotiman13: Z armia USA nie ma co porownac, zobacz sobie jak wygladaja policjant w USA. Widziales film polaka co jest policjantem w USA, on ma tam wszystko pod reką, nie musi sie o nic prosi, ma w cholere naboi, rozne bronie jakie chce . On byl lepiej doposazony jak jakies specjalne odzialy w polsce. Zobacz teraz jak wyglada ruski policjant? To samo jest z wojskiem. Usa ma obycie ze sprzetem, wie