Wpis z mikrobloga

@jestemtunew: Cywilna baza noclegowa w Polsce w obiektach powyżej 10 miejsc to 800 tysięcy łóżek. Mamy na terenie 1,5 mln Ukraińców, którzy też gdzieś mieszkają i mogą awaryjnie kogoś przyjąć. Mamy noclegowe bazy szkolne oraz noclegowe bazy wojskowe. W sumie możemy przyjąć w sensownych warunkach około 5 mln osób, a w warunkach nadzwyczajnych do 15 mln osób. Mamy też potężne magazyny żywności i jesteśmy jednym z czołowych producentów.
Natomiast oczywiście byłoby
W dlugim nie wierze ze wszyscy zostawia mieszkania Ukraińcom i beda ich wiecznie goscic

@jestemtunew: oczywiście, że nie. Mam nadzieję, że będzie jakaś procedura aktywizacji tych ludzi, żeby na siebie popracowali + wsparcie od UE i nie powinno być źle. Tylko, że teraz to czas na pomoc doraźną i taką dostają
@jestemtunew: damy sobie radę. Na dłuższą metę na pewno będzie trudno, ale w tym momencie chyba każda gmina organizuje miejsca dla uchodźców. Akademiki, internaty, plebanię itd. w necie jest pełno deklaracji l przyjęciu uchodźców pod prywatny dach, do własnego mieszkania. Tak trzeba przetrwać aż się sytuacja uspokoi i ogromna większość zacznie wracać. Reszta zostanie, lub wyjedzie dalej w Europie, ale to nie powinno być problemem, może nawet lepiej jak rusza do
Zapewnienie im pomocy, opieki zdrowotnej, szkoły czy domu i pracy do ogarnięcia. To nie kilka milionów ludzi a dwieście tysięcy.
184 000 uchodzcow z Ukrainy trafilo juz do Polski. W mojej ocenie bez pomocy UE nie poradzimy sobie z falą

@jestemtunew: pomoc się przyda, ale pomyśl, że to na razie tylko 10% liczby Ukraińców, którzy już u nas są. I najważniejsze - w Polsce zmarło nadmiarowo, w ciągu ostatnich 2 lat, prawie tyle samo starszych osób. Zastąpienie ich młodym pokoleniem nie powinno być tragedią.
@jestemtunew: Z pomocą myślę nie będzie źle. Jako debilny naród to jestem w pozytywnym szoku jak się zmobilizowaliśmy. Jak trzeba bedzie to dalej pomożemy i damy radę. Jedyny problem jaki widzę to brak kontroli nad tymi co przyjeżdżają. Pewna część wroci do siebie, natomiast duża część zostanie dla kasy. Nie muszą się starac o wizę Schengen itd. To jest problem bo po wojnie powinna byc kontrola i ich odsyłać do siebie.
@jjb_:
A i warto dodać, że urzędy miast same tworzą takowe miejsca. Sam Sosnowiec w pierwszy dzień przygotował 200 miejsc dla uchodźców, w planach miał kolejne 200, a to tylko jedno miasto.
Przede wszystkim - powinna zostać uruchomiona procedura kontrolna na granicy przy przepychaniu tychże ludzi. Dokumenty, wywiad i obserwacja to powinno zostać uruchomione

@Aik32fr45yd: Przecież tak jest
https://www.prawo.pl/samorzad/uproszczenia-graniczne-dla-uchodzcow-z-ukrainy,513674.html

Zaznaczył, że wciąż obowiązywać będą procedury kontroli granicznej. Osoby, które nie będą posiadały żadnych dokumentów podlegać będą procedurom sprawdzającym. - Wpuszczamy wszystkich z poszanowaniem warunków bezpieczeństwa - powiedział  minister Szajner.