Wpis z mikrobloga

Główne założenia:

1. Wynegocjujemy ponad 300 mld złotych w budżecie UE na lata 2014–2020 na nasz program inteligentnego rozwoju, który wesprzemy kolejnymi 100 mld złotych środków własnych.

2. Płace sfery budżetowej, zamrożone ze względu na kryzys, zaczną ponownie rosnąć. Podobnie jak konsekwentnie zwiększyliśmy płace nauczycieli, będziemy sukcesywnie podnosić wynagrodzenia innych ważnych społecznie grup zawodowych, zaczynając od nauczycieli akademickich i policjantów.

3. Do 2013 roku wprowadzimy rozwiązania gwarantujące Polsce wysokie przychody z wydobycia
@cyklista: Brzmi fajnie, ale co z tego? Ile obiecywali wcześniej, a ile wprowadzili? Znowu przyjdzie kryzys i znowu trzeba będzie zrezygnować, ale wybudują kilka MDKów czy jak to tam się u nich nazywa i będą się tym chwalić przez 4 lata jak Orlikami z którymi też kilka walków bylo.
@Ryu: 2600 orlików ponoć powstało, w tym u mnie na studiach jeden pod blokiem. Był czadowy i prawie codziennie po 22 (cieć nie zamykał i zostawiał część oświetlenia) ze współlokatorami chodziliśmy popykać w kosza i nogę. Mnie trochę tym orlikiem udobruchali ;)
@parachutes: Jak możesz popierać Orliki! Przecież każdy wie, ze one są puste, nikt tam nie chodzi grać, i w ogóle źle były przetargi przeprowadzane i niskiej jakości są w każdym przypadku! Tak Ci powie większość wykopowiczów, która w życiu nie widziała żadnego Orlika! Orliki to zło, bo Tusk to zło i koniec nie możesz mieć innego zdania, a jak masz to popierasz Tuska i jesteś leming! Masz twierdzić, że Tusk NIC
@parachutes: Nie mówię, że Orliki są zle. Mówię, że to w miarę prosty to zrealizowania projekt, który można obiecać i później nim wielu ludzi udobruchać kiedy nie będzie się nic robilo w ważniejszych sprawach
@cyklista: Ja niejednokrotnie na Orlikach bywałem, uważam je za jeden z większych pozytywów rządów PO.Co nie zmienia faktu,że przy ich budowie pewne nie do końca moralne kwestie dotyczące jednego Pana z Łodzi były.Tyle,że takie kwestie zapewne są przy wszystkich takich inwestycjach, tak samo jak za rządów SLD i PiS
@czlapka: Nie twierdzę w każdym razie że z Orlikami wyszło idealnie dobrze, ale też nie twierdzę, że było źle. Wkurza mnie tylko takie widzenie świata jako czarno-białego przez większość wykopowiczów, gdzie od razu klasyfikują Orliki jako coś złego bo im się z Tuskiem kojarzy. Dla nich może być coś tylko dobre albo złe i nie ma stanu pośredniego. Tak samo ocenianie wszystkich Orlików na podstawie jednego, przy którym były przekręty albo
@cyklista: Jestem jak najbardziej pozytywnie zaskoczony. Już myślałem, że ich kampania skończy się na zwykłym haśle "Polska w budowie", które jest na tyle zachęcające do głosowania na nich, że ich ulotki mógłbym stosować zamiast papieru toaletowego :)

@Ryu: @cyklista: Patrzyliście do działów gospodarka i administracja? Jest tam napisane(tak jak w każdym podrozdziale). Nie jest tego dużo ale nie jest tez tego mało. Platforma nie podpadła mi tak jak Ruch
@5th: W kwestiach moralnych to Tusk jest akurat strzalem na ślepo. Raz są za, raz są przeciw i nadążyć się nie da. Będą za aborcją jak to im się będzie oplacalo ze strony slupków poparcia.
@Ryu: Akurat w PO nie ma jednomyślności w tych sprawach co widać podczas głosowania nad tymi ustawami w przeciwieństwie np. do PiS

@RT_NR: Człowieku robisz się naprawdę irytujący, nie możesz napisać normalnego komentarza, zamiast wszędzie umieszczać hasła w stylu "stek bzdur"? Rozumiem, że dla Ciebie jedyną słuszna opcją jest JKM, a każda inna to zło, nawet jakby się tylko w jednej kwestii różniła od JKM. To jest właśnie wasz problem
@RT_NR: Dobrze wiesz, że nie chodzi mi o wiarę lub niewiarę w ich program, bo ja im głosu też bym nie powierzył, bo im nie wierzę tak jak Ty. Co do wiary w programy PiS i SLD to ja akurat wolałbym, żeby jednak ich nie realizowali (w przeciwieństwie do PO, która może nawet nie zbliży ale zawsze nie oddali od liberalizmu Polski, w przeciwieństwie do tamtych dwu, których rządów bym się
Zastanawia mnie tylko dlaczego program PO został od razu zakopany z miejsca tak jak program Ruchu Poparcia, natomiast program PiS i KNP zdobył wielką popularność... Chciałem by i pod tym programem wywiązała się jakaś ciekawa dyskusja, ciekawe opinie, ale niestety część wykopowiczów nie potrafi jednak uzasadnić swojego zdania, zakopała pewnie nawet nie zaglądając do linka, tak jak wykopuje jakieś głupoty o zabijających syrenach. Ja zapoznałem się z programem PiS, nawet dodałem znalezisko
@cyklista:Jaki sens ma dyskusja nad programem jakiejkolwiek z czterech największych partii? Przecież doświadczenie wskazuje, że program nie jest żadnym wyznacznikiem ich przyszłego działania.
@mklj: Dyskusja i zapoznanie ma sens, żebyś potem, gdy PO wygra (a to jest najbardziej prawdopodobne), wiedział co Cię czeka, w jakim kierunku podąży nasze państwo, byś mógł się do tego jakoś przygotować, a w razie gdyby rządzący nie wywiązali się z programu, żebyś wiedział co im wypomnieć.