Wpis z mikrobloga

Ludzie nie mają prawa do decydowania w pełni o własnym ciele. Nie możesz po prostu wyciąć sobie nerki.

@gotiman13: Natomiast osoby trzecie nie mają prawa do decydowania o tym czy osoba X będzie podtrzymywać przy życiu osobę Y - a więc nikt nie ma prawa zmuszać kobiet do podtrzymywania przy życiu płodu - tym bardziej, że płód osobą nie jest. Liczy się przede wszystkim autonomia cielesna kobiet. Na wycinanie sobie nerki
Nie. Kobieta może mieć sama ze sobą?

@gotiman13: W pewnym sensie tak - może skorzystać z banku spermy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A tak poważnie - to kobieta przechodzi ciążę i poświęca zdrowie, więc o czym w ogóle mówimy? ;)
@gotiman13:

bo?

Bo to kobieta jest w ciąży i podtrzymuje płód przy życiu i wszystko zależy od jej dobrej woli? Bo jest rozwiniętym organizmem ze świadomością, w pełni sprawnym układem nerwowym, czy wspomnieniami, a płód jest człowiekopodobna papka? Gatunek tu gówno znaczy, potencjał również XD

Ale co z tego, że to ona przechodzi ciąże?

To, że wykorzystane jest jej ciało i nie musi podtrzymywać płodu przy życiu - może płód ze
@ziumbalapl: I co z tego, że zależy od jej dobrej woli? Co to za argument. Utrzymanie dziecka przy życiu też zależy od mojej woli, bo mogę przestać je utrzymywać, ale jednak prawo reguluje, że muszę.
I co z tego, że zależy od jej dobrej woli?

@gotiman13: Nic. Co ma być? Będzie chciała to dokona aborcji i tyle ¯\_(ツ)_/¯

Utrzymanie dziecka przy życiu też zależy od mojej woli, bo mogę przestać je utrzymywać, ale jednak prawo reguluje, że muszę.

A to już jest kwestia głupiego prawa - nie widzę związku z tematem aborcji na życzenie. Nie o tym tu rozmawiamy, nie licytujemy się na temat tego kto