Aktywne Wpisy
Duza-fajka +110
Zmarła mi przed chwilą mama, 6 lat temu tata, jak jeszcze byłem nastolatkiem. 22 lata na karku, od dawna się czułem sam na tym świecie, ale teraz to już przesada
kishibashi +15
Mam kilka pytań, bo teoria teorią, a co innego praktyka.
Dość często w okolicy swojego zamieszkania widywałem chłopaka, który na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie niedostosowanego społecznie, najprawdopodobniej z jakimś opóźnieniem intelektualnym. Wiek ok. 25-30 lat. Bardzo często widywałem go w sklepach z torbami na zakupy - wyglądał na zadbanego, zaopiekowanego, zdolnego do wykonywania jakichś codziennych czynności. W ostatnim czasie jednak widziałem, że jest bardziej zaniedbany i nosi ze sobą toboły, a dzisiaj
Dość często w okolicy swojego zamieszkania widywałem chłopaka, który na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie niedostosowanego społecznie, najprawdopodobniej z jakimś opóźnieniem intelektualnym. Wiek ok. 25-30 lat. Bardzo często widywałem go w sklepach z torbami na zakupy - wyglądał na zadbanego, zaopiekowanego, zdolnego do wykonywania jakichś codziennych czynności. W ostatnim czasie jednak widziałem, że jest bardziej zaniedbany i nosi ze sobą toboły, a dzisiaj
Tytuł:
Cytrynowy stolik
Autor:
Julian Barnes
Gatunek:
literatura piękna
Ocena: ★★★★★★☆☆☆☆
ISBN:
9788381391801
Tłumacz:
Joanna Puchalska
Wydawnictwo:
Świat Książki
Liczba stron:
214
Forma książki:
e-book
11 opowiadań o starości, starzeniu się i później dorosłości.
Opowiadania napisane są językiem, który chce się czytać, mają w sobie to coś, co porywa. Niestety treść nie do końca idzie w parze z tym jak jest napisana. W dodatku nasi bohaterowie są reprezentantami tej zgryźliwej starości, takiej, w której dokucza się i wywyższa nad innymi dla samego poniżania i pokazania, że z wiekiem i doświadczeniem życiowym i kresem życia, ludzie stają się "lepsi". Z resztą kres sam w sobie to jeden z motywów, który przewija się przez wiele książek autora i choć do teraz czytałem tylko jeszcze "Poczucie kresu", to po opisach innych książek można to wnioskować.
To, czego tu jest natomiast więcej, to chyba rozczarowanie, zarówno życiem, jaki i związkami, ale też otoczeniem, nie tylko ludzkim ale generalnie. Z tego rozczarowania rodzi się też zrzędliwość, a z drugiej strony jest powodowane przez niezaradność. Emocji w ogóle jest w tych opowiadaniach mnóstwo, każdy znajdzie coś dla siebie, natomiast są też przytłaczająco negatywne, więc książką na poprawę humoru jej nazwać nie można. Natomiast podoba mi się ich spójny motyw i to jak łączą się w większą całość, co nie jest tak częste w przypadku raczej niepołączonych ze sobą opowiadań u innych autorów.
Z jednej strony coś mnie ciągnie do czytania kolejnych książek autora, a z drugiej wiem, że jego książki to raczej przeciętne reprezentantki literatury pięknej. Trochę szkoda. Może też trzeba do tego autora dorosnąć, podobnie miałem przecież z Myśliwskim, od którego odbiłem się kilkanaście lat temu, a teraz jest dla mnie autorem wybitnym. Może na Barnesa też przyjdzie kiedyś czas.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
41/128
#bookmeter #czytajzwykopem #legimi #literaturapieknabookmeter
Średnia ocena z Wykopu: ★★★★★★☆☆☆☆ (6.0 / 10) (1 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-03-01 00:00 tag z historią podsumowań »
W abonamentach: www.legimi.pl
Ale w tym roku jakoś sprawniej mi to idzie ;) w styczniu 25, w lutym jest 16.
@ali3en: Podziwiam, mi to 16 wychodzi rocznie jeśli czytam w wolnych chwilach, a książki nie są zbyt długie. Uważam się za osobę w miarę inteligentną, ale czytam wolno. Znam sporo osób, które czytają dużo wolniej ode mnie, ale Twój przykład pokazuje, że są i tacy, którzy
@ali3en: To znaczy że czitujesz i słuchasz na zwiększonej prędkości? ;) Bo nie wiem jak inaczej można więcej stron na godzinę przesłuchiwać.
@ali3en Możliwe, że faktycznie gdybym więcej czytał to nauczyłbym się po prostu szybciej czytać
EDIT: A zakład, o którym pamiętam cały czas, był jak najbardziej na poważnie.
No jak się ni zgadza?
Przykładowo: "Profesor Wilczur" ma 531 stron, a audiobook z szybkością 3.0x trwa 5h i 2 minuty, co daje 105 stron na godzinę (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
vs