Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@bucekchce: gitara, smacznego. Widzę, że bez parzenia. Możesz podpowiedzieć jak wędzić halloumi i jak smakuje po uwędzeniu? A serki typu włoskiego po uwędzeniu, mmm pryma sort.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@neerg_ylno: Dzięki :) Schaby i jeden boczek parzony, drugi podpiekany w wędzarni a polędwiczki surowe. Halloumi robiłem pierwszy raz na próbę. Do tego 15 serków typu włoskiego. Wszystkie razem były przed wędzeniem 24 godziny w solance - 80g soli na litr wody. W smaku halloumi (jedyny w tym gronie bez przypraw) po uwędzeniu podobny nieco do oscypka.
@pieczony_szczur_z_ogniska: ser wędzony w lodówce spokojnie dwa miesiące u mnie leżał i był git. Boczek trzymałem ok 3 tygodnie, kiełbasa 2 tygodnie. Warunek to czysta lodówka, bez wilgoci, z dala od produktów które się szybko psują, zawinięte w pergamin. Kiełbasę polecam podsuszyć, latem suszylem na strychu ponad miesiąc, była dosyć twarda ale smak bajka. Teraz można w domu spokojnie