Wpis z mikrobloga

Dobry obecnie posiadam.

MSI B450 tomachawk max
2x8 DDR4 3200 mhz
Radeon RX 5700
AMD 5 3600
SilentiumPC Supremo FM2 650W 80 Plus Gold

Rozmyslam nad wymianą procka na AMD Ryzen 7 5800X dołozenie jeszcze 2x8 ramu wymiany płyty głownej na coś z nowszym złączem pod M2, bo moja wspiera x3 i zastanawiam się, czy x4 jest tego wartę. Wymienić zasilacz na 750-850 watowyi karte na Radka 6700 XT. ktoś coś doradzi czy to dobry pomysł? Gram oczywiście w rozdziałce FHD i mi wystarcza te 60-70 FPS na max detalach. #komputery #pcmasterrace
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DurzyHarakter30: Jako posiadacz 5800x, 32gb ramu oraz 3060ti coś tam chyba mogę powiedzieć. Ja bym na twoim miejscu nie zmieniał nic poza kartą jeśli nie daje tylu fps ile chczesz w grach które grasz. Do takiej liczby klatek na sekundę twój proc wystarcza, ramu też chyba się nie kończy poza może jakimś microsoft flight simulator. Jak zostawisz procka to z tym zasilaczem spokojnie mocniejsza karta też będzie działać. Ewentualnie jak
  • Odpowiedz
@DurzyHarakter30: Ten sprzęt co masz to nie wystarcza do 60-70 fps na FH?
Tak w sumie z tego co piszesz to z twojego kompa to ci zostanie ram i chłodzenie do procka i obudowa xD
Części co dobierasz to już sie wydają raczej pod granie 2k a nie FHD. I wydaje mi się że 6700 xt na twoim zasilaczu by dawał rade.

Chyba zapalony gracz z ciebie jest ;P Bez
  • Odpowiedz
@Linijkarz_z_Lotusa: ja tak właśnie mam i daje radę. Problem może być jakby się chciało ultra+rt bo nawet z dlls może być ciężko. Ja raczej gram na ustawieniach ultra minus jeden suwak w lewo ( ͡° ͜ʖ ͡°). Dlaczego? Bo mam mocny procek i monitor 144hz więc wolę mieć dużo klatek.
  • Odpowiedz
@Rapsii: No ja będe miał procka troche słabszego od ciebie ale nie jakoś straszliwie -12600, i nie mam jeszcze karty graficznej i myśle czy dobrać pod granie w 2k z DLSS czy FHD i ewentualnie z RT. No ale to się wiąże z monitorem jeszcze. Teraz mam FHD 60 Hz i chce dokupić koniecznie jakiś 144/165 Hz. Czy jest duża różnica pomiędzy FHD a 2k?

Poczekam jeszcze do wakacji jak
  • Odpowiedz
@Linijkarz_z_Lotusa: Powiem Ci, że ostatnio odpaliłem Forze horizon 5 na full detalach i fpsy były miedzy 40-50 klatek na sekunde, więc te 10-20 wiecej by się przydało :) dla swiętego spokoju. Monitor mam 144 mhz i tylko w jednej grze tyle wyciągam na full detalach, ale grafiką ta gra nie grzeszy :)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@DurzyHarakter30: i tak i nie. Ja mam 2k w 27 calach, co daje 108ppi, a fhd w 24 calach daje 92ppi. Większa rozdzielczość jest potrzebna by na większym ekranie coś wyglądało równie dobrze lub lepiej niż na mniejszym. Tekst i obraz jest trochę ostrzejszy i tyle. Fhd na 27 calach wyglądałoby już wyraźnie gorzej, bo to daje tylko 81 ppi
  • Odpowiedz
@DurzyHarakter30: Do gier nie warto brać ryzenów 7 bo te dodatkowe rdzenie i watki nic nie dadzą. Kolega zerowym kosztem wymienił r5 3600 na i5-11400f z tanią płytą, która jest wydajniejsza i na twoim miejscu zrobiłby to samo.
Zasilacz masz dobry i wymiana również nie ma sensu.
32gb ramu w grach nic Ci nie da, 16 wystarczy w zupełności.
Najlepiej sprzedaj tego r5 3600 i płyte (obecnie ludzie za to
  • Odpowiedz
@kerri: jaki jest sens wymieniania calej platformy by tylko zmienic producenta? przeciez to nie ma sensu, kiedy mozna wymienic aktualnego ryzena na 5600 ktory jest wydajniejszy od intela. a tak musialbys sie trudzic ze sprzedaza plyty i cpu by dostac co najwyzej 10% wydajnosci. jak juz intel to wiecej jajek
  • Odpowiedz
@okfmale: Ponieważ i5-11400f jest wydajniejszy od r5 3600 a przy obecnych cenach idzie tą wymiane zrobić za darmo. Albo można poszukać płyt b660 lub h610 w dobrych cenach i kupić i5-12400f. Ryzeny są obecnie nieopłacalne.
Znajomy kupił i5-11400f za 690 zł, płyte b560m za 220 zł na promocji a b450+r5 3600 używane sprzedał za 900. Darmowa wymiana wyszła na wydajniejszy procesor.
Po co mu do gier więcej rdzeni? jak już
  • Odpowiedz
@kerri: ale ja nigdzie nie neguje, ze intel jest wydajniejszy, tylko ze zmiana calej platformy jest bez sensu kiedy do tej mozna wlozyc 5600, ktorego dopiero alder lake pokonuje, a ty zaproponowales rocket lake ktory jest gorszy, niz to co oferuje amd.

zmiana na martwa platforme jaka jest rocket lake nie ma sensu, albo co do tego op ma dolozyc 5600 albo zmiana na alder lake.
  • Odpowiedz
@okfmale: Bo r5 5600x kosztuje 1100 zł a r5 3600 sprzeda za 650? 700? czyli trzeba dopłacić 400-450 zł.
Czemu zmiana platformy nie ma sensu, wystawiasz procesor razem z płyta w pakiecie i tyle, ram sobie zostawiasz.
Wymiana procesora kosztuje Cie +/- 0 i dorzucasz do tego mocniejsze GPU dla którego i5 nie powinna być już bottleneckiem.
  • Odpowiedz